Lékaře sice mobil nezastoupí, nemocným ale pomáhat může

Praha - Mobilní telefony už dávno neslouží jen k volání a posílání textových zpráv, dají se využít také k měření krevního tlaku, dávkování inzulínu nebo nepřetržitému monitoringu pacientova zdravotního stavu. Nejjednodušší aplikace připomínají, aby si nemocní pravidelně brali léky, složitější pak pomohou třeba s dávkováním inzulinu. Lidem s psychickým onemocněním pak pomůže sms dotazník, který jim pomáhá pravidelně komunikovat s lékařem a může tak pomoci od často zbytečně dlouhé hospitalizace.

Mobilní zdravotnictví spočívá ve využití aplikací pro smartphony a tablety například k měření krevního tlaku. „Data se přenesou do mobilu a posléze se přenášejí někam dál, kde už si je může prohlédnout lékař,“ vysvětlil vědecký pracovník katedry kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT Daniel Novák. Mobily ale mohou pacientovi připomenout, aby si vzal léky, seniorům pak pomohou aplikace na zjištění polohy nebo takové, které dokážou detekovat pád.

Mobilní aplikace radí také s dávkováním inzulínu pomocí přenosu kontrolních signálů do inzulínové pumpy. „Mobilní aplikace spíše doporučuje, rozhodnutí je vždy na pacientovi,“ upozornil na spíše edukativní funkci aplikace pro diabetiky Novák. Aplikace je ale vhodná i pro pacienty bez cukrovky, kteří sledují svůj kalorický příjem a výdej. „Máme tam i sociální sítě, takže pacient se může pochlubit svými výsledky,“ dodal Novák.

Lékaře sice mobil nezastoupí, nemocným ale pomáhat může (zdroj: ČT24)

Mobilní zdravotnictví umožňuje pacientům mít větší kontrolu nad vlastním zdravím a životním stylem. „To je důležité hlavně u chronických onemocnění,“ řekl Novák. „Člověk se dostane do ordinace několikrát do roka, mezitím ten lékař nemá představu o vývoji zdravotního stavu pacienta a právě v tom mohou být mobilní aplikace užitečné,“ upřesnil.

Pro psychiatrické pacienty je určen systém ITAREPS, který tvoří jednoduchý SMS dotazník skládající se z 10 čísel, z nichž každé je odpověď na jednu otázku. Pacient a jeho rodina každý týden vyplní dotazník formou SMS zprávy. Díky tomu lékaři zachytí varovné příznaky, které předem hlásí návrat schizofrenie. „Tímto systémem se snažíme vyhnout dlouhodobé hospitalizaci,“ řekl Novák. V klinické praxi je tato léčba zavedena od roku 2006, zahrnuje přibližně 1 100 pacientů, s projektem úzce spolupracuje osmdesát lékařů. Podle výsledků publikovaných ve vědeckých časopisech byla u zapojených pacientů hospitalizace redukována až o 70 procent.