Obálka s bílým práškem dorazila i na Hrad

Praha – Obálku s bílým práškem dnes hasiči zajistili po ministerstvu financí i na Pražském hradě. Hasiči je obě odeslali k rozboru. Zásilka s bílým práškem přišla v minulých dnech i na ministerstvo vnitra. Laboratorní testy prokázaly, že šlo o látku na bázi kyanidu v životu nebezpečném množství. Zásilka na vnitro dorazila z některé ze severských zemí. Nikdo z pracovníků úřadu nebyl v souvislosti s jedem v dopise zraněn. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že nechce situaci přeceňovat a není nutné svolat bezpečnostní radu státu.

Podle mluvčího Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany Radka Pokorníka byla zásilka tak zabezpečená, že se látka při manipulaci s obálkou nemohla náhodně uvolnit. Na žádost policie, která případ vyšetřuje, nemůže ústav další podrobnosti sdělovat. Zásilka dorazila v obálce s bublinkami a byla okamžitě prozkoumána na přítomnost výbušniny. Obálka obsahovala dvě ampule, které hasiči předali státní laboratoři.

Na ministerstvu financí dnes zasahovala také policie, mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová ale nechtěla situaci komentovat. „K ohrožení života ani zdraví žádného ze zaměstnanců ministerstva nedošlo. Zásilka obsahovala bílý krystalický prášek a nelze vyloučit, že se jednalo o jedovatou látku. Nelze také vyloučit, že se jedná o podobný útok jako na ministra vnitra,“ sdělil mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Podle dostupných informací další dopis, který přišel tentokrát na Pražský hrad, nebyl adresován kanceláři prezidenta, ale správě Hradu. „Prezidentovi ani kanceláři prezidenta dnes ani v minulých dnech žádný takový dopis nepřišel,“ sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

  • "Předpokládám, že všechny státní instituce mají informace o tom, jakým způsobem by se k podezřelým zásilkám měly chovat," uvedl premiér, který je nyní na státní návštěvě v USA. Sobotka nechce přeceňováním situace dávat odesilatelům podezřelých dopisů zbytečnou váhu a publicitu. "Není to podle mě nic, co by ohrožovalo bezpečnostní situaci v České republice. Ministři by neměli reagovat hystericky," doplnil.

Zásilky s podezřelým obsahem se začaly celosvětově šířit po teroristických útocích na USA v roce 2001 a vlna se nevyhnula ani České republice. Za rok 2001 lidé oznámili hasičům 5 000 dopisů a balíčků, které vzbuzovaly podezření. Zásilky se objevovaly v menším počtu i v dalších letech, podle dostupných informací ale žádná z nich neobsahovala nebezpečnou látku.

Státní ústav jaderné, chemické a biologické ochrany podle mluvčího Radka Pokorníka zatím neví, jaké povahy dnešní zásilky jsou. „O obsahu zásilek se nynínedá nic říci, vše by byly jen spekulace,“ uvedl.

Bílý prášek rozesílal někdo už v září

Zásilky s bílým práškem obdržely některé úřady včetně Hradu už v září. Podle středečního vyjádření ministra Chovance není pravděpodobné, že by šlo o stejného pachatele jako tehdy. „Látka je naprosto jiná, v obálce nebyl průvodní dopis,“ řekl.

„Musím nicméně vzít v potaz, že jsme na ministerstvu vnitra udělali mnoho důležitých rozhodnutí a začali zločincům šlapat na paty. Například jsme začali bojovat s drogovou mafií, nebo jsme podpořili kurdské kolegy v boji proti Islámskému státu,“ uvedl Chovanec.

Vydáno pod