Žádost o zbavení mlčenlivosti zpravodajců vyřídíme obratem, slíbil Stropnický

Praha - Soud v kauze Jany Nečasové nepožádal o dostatečné zbavení mlčenlivosti obviněných zpravodajců. A to i přesto, že ho na to ministerstvo obrany upozornilo. České televizi to řekl šéf rezortu Martin Stropnický. Podle něj ministerstvo vyhovělo žádosti soudkyně, která ale zpravodajcům neumožní vypovídat o utajovaných skutečnostech. Stropnický řekl, že pokud dostane další žádost, je připraven ji okamžitě schválit.

"Upozornili jsme ji (soudkyni, pozn. red.), že to nemusí stačit, protože nepožádala o zbavení mlčenlivosti, co se týká utajovaných skutečností. Musí poslat další žádost, která bude přesná a bude odpovídat. My ji obratem vyřídíme," slíbil Stropnický.

Soud s Nečasovou v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství začal ve čtvrtek a právě kvůli nedostatečnému zbavení mlčenlivosti důstojníků byl odložen na leden 2015.

Ministerstvo obrany zbavilo bývalé šéfy Vojenského zpravodajství Milana Kovandu a Ondreje Páleníka a jejich podřízeného, operativce Jana Pohůnka, mlčenlivosti jen v některých bodech. Jejich advokáti ale požadují, aby byli zbaveni mlčenlivosti úplně. „Důstojníci nejsou zproštěni mlčenlivosti v takovém rozsahu, aby mohli použít materiály a argumenty, které by jim měly pomoct a na které se zproštění nevztahuje,“ uvedl advokát Nečasové Eduard Bruna. Pokud by mlčenlivosti zbaveni nebyli, došlo by podle něj ke zvláštní situaci, protože i důstojníci mají právo na obhajobu v plném rozsahu.

Žalobci viní Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) a trojici zpravodajců ze zneužití vojenské rozvědky ke sledování bývalé manželky expremiéra Petra Nečase Radky a dvou zaměstnanců Úřadu vlády.