ČSSD vybírá lidi do vedení, Hašek vůbec nekandidoval

Větrný Jeníkov / Hradec Králové / Pardubice / Blansko – Bohuslav Sobotka má po dnešku čtyři nominace na post šéfa sociální demokracie. Premiéra a současného předsedu strany podpořily krajské pobočky na Vysočině, v Hradci Králové, v Pardubicích i v Blansku. Na jihu Moravy vyslali sociální demokraté kromě Sobotky i Jeronýma Tejce, premiérův oponent Michal Hašek nekandidoval. Nové vedení si bude ČSSD volit příští rok na jaře. Kromě předsedy rozhodují krajské sněmy také o zbytku nominací do nejužšího vedení.

Sociální demokraté na Vysočině chtějí kromě Sobotky jako předsedy ve vedení strany i předsedu Senátu Milana Štěcha, ministra pro legislativu a lidská práva Jiřího Dienstbiera, ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou, předsedu Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka, náměstkyni ministra zdravotnictví Lenku Teska Arnoštovou a ministra vnitra Milana Chovance, kterého by rádi viděli ve funkci prvního místopředsedy.

Tominová, Arnoštová, Chovanec i Hamáček získali podporu v Hradci Králové, kde se k nim přidal ještě dosavadní místopředseda pro hospodaření Martin Starec. Podobně probíhalo jednání i v Pardubicích, kde se mezi nominace na místpředsedy dostal ještě ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Na Jižní Moravě chtějí kromě Sobotky také Tejce

Jihomoravská ČSSD podpořila také Bohuslava Sobotku, do funkce statutárního místopředsedy navrhla poslance Jeronýma Tejce. Sobotka je členem ČSSD ve Slavkově u Brna a Tejc v Brně. Někdejší první místopředseda, jihomoravský hejtman Michal Hašek, do nejvyššího vedení ČSSD, z něhož odešel po parlamentních volbách, nekandidoval.

Někdejšího brněnského primátora Romana Onderku jihomoravští sociální demokraté zvolili do předsednictva sociální demokracie. Hejtmana Haška pověřili přípravou strategie do krajských voleb v roce 2016, čímž nepřímo naznačili, že s ním v dalších krajských volbách počítají opět jako se svým jihomoravským lídrem. Hašek je předsedou Asociace krajů ČR a z titulu této funkce je proto automaticky členem nejvyššího vedení strany.

Hašek nejvyšší vedení strany opustil poté, co se v sociální demokracii rozhořel spor kvůli jeho povolební schůzce s prezidentem Milošem Zemanem, kterou tajil. Schůzky se s Haškem zúčastnili Tejc, nynější místopředseda strany a ministr vnitra Milan Chovanec a bývalý místopředseda ČSSD, senátor Zdeněk Škromach. Ve straně kvůli tomu vznikla dvě křídla, jedno podporující Sobotku a druhé, které stálo za Haškem. Své místo v čele ČSSD Sobotka uhájil a Hašek se pak rozhodl věnovat coby šéf asociace krajů více práci pro regiony a na jižní Moravě si uhájil silnou pozici ve straně.

„Já musím říci, že ti lidé, kteří dostali podporu na Vysočině, jsou lidé, které si velmi dobře dokážu v tom budoucím vedení sociální demokracie představit,“ řekl novinářům Bohuslav Sobotka po ukončení konference.

Dneškem byla zahájena sezona krajských konferencí, které budou pokračovat do poloviny ledna. Rozhodovat se bude ale až na volebním sjezdu sociální demokracie, který se uskuteční 13. a 14. března v Praze.