Přijme ČR běžence ze Sýrie? Podle Chovance otázka pro občany

Praha - O přijímání uprchlíků ze Sýrie by mohlo rozhodnout referendum, uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce (OVM). Podle ministra by lidé měli mít možnost říct, zda chtějí na svém území větší počet běženců, protože nejde o klasické uprchlíky, kteří by se jednou vrátili. Jedná se o Syřany, kteří by se integrovali do české společnosti. Zatím není jasné, kolik Syřanů by mělo do Česka přijít. Víc než přílivu běženců se ale Chovanec obává návratu bojovníků Islámského státu.

Ministr potvrdil informaci, že Německo vážně zvažuje, že po bezpečnostních kontrolách přijme až 140 tisíc běženců ze Sýrie. V této souvislosti němečtí politici doufají, že část zátěže by měly přijmout i ostatní státy Unie. V případě České republiky by se mohlo podle ministra jednat o pět či deset tisíc Syřanů. „Je to k úvaze a k diskusi, jestli v budoucnu budeme ochotni přijímat takové velké množství běženců. Myslím si, že by o tom měl národ mít šanci rozhodnout,“ řekl Chovanec v OVM.

Nechť je vedena kampaň pro i proti a nechť se lidé rozhodnou, tvrdí Chovanec. Migrace podle něj může mít klady i zápory. „Pokud ta migrace je osvícená, ti lidé vstupují do hospodářství, obohacují kulturu, pomáhají rozvoji… Na druhou stranu si musíme hlídat bezpečnostní riziko,“ poznamenal ministr.

Korte: Vláda má vzít rozhodnutí na sebe

S ministrem vnitra souhlasí i opoziční poslanec a člen výboru pro bezpečnost Daniel Korte (TOP 09). Také on považuje přijetí tisíců Syřanů za bezpečnostní hrozbu. Odmítá ale, že by o této otázce měli lidé rozhodovat v celostátním hlasování. „Jestliže pan ministr říká, že o něčem mají rozhodnout lidé v referendu, říká: Já nechci rozhodovat. To znamená - nechce dělat svoji práci. S tím já nesouhlasím, nechť vláda vezme to rozhodnutí na sebe, od toho si ji také lidé volí,“ řekl Korte v rozhovoru pro ČT.

Česko podle Chovance zatím nemá od EU „na stole“ požadavek, kolik emigrantů by mělo přijmout. „Tu diskusi zatím lze vést pouze akademicky, jestli jsme, nebo nejsme připraveni,“ řekl Chovanec. Ministři vnitra zemí EU budou o této problematice jednat v pátek v Bruselu.

Chovanec: Nemůžete čekat, že budu tleskat masovému přílivu cizinců

„To není o tom, že by ti běženci přišli a za čas odešli. To je o tom, že oni se budou integrovat do té společnosti a budou ovlivňovat český prostor po dlouhou dobu.“

„Vnímáme, že nějaká migrace je potřebná dokonce i pro ekonomiku České republiky. Nicméně jsme obezřetní, koho chceme do České republiky vůbec pustit, abychom nezhoršovali bezpečnostní situaci v ČR. Nemůžete čekat od ministra vnitra, že budu tleskat masovému přílivu cizinců - bez ohledu na jakékoli kontroly.“

Podle vládního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy se bude muset Česko s ostatními zeměmi o problém imigrantů podělit. „Musíme přestat předstírat, že jsme ostrov uprostřed Evropy,“ řekl v rozhovoru pro ČT.

Jako daleko větší problém, než je migrační vlna syrských uprchlíků, vidí však Chovanec hrozící návrat bojovníků Islámského státu do evropského prostoru. Potvrdil, že zatím ministerstvo vnitra nemá informaci, že by nějaký český občan bojoval po boku IS. „Německo ale hovoří o 400 až 500 bojovnících, kteří se budou vracet do Německa, podobně jsou na tom Belgičané, Nizozemci či Rakušané.“

Nelegálních migrantů ze Sýrie v ČR přibývá

„Když srovnáme příliv nelegálních migrantů ze Sýrie v letech 2013 a 2014, tak je tam nárůst 380 procent. Není to závratné číslo, je to 100 lidí, přesto ten nárůst z 20 na 100 tam je. Ten trend je poměrně varující,“ řekl Chovanec v OVM.

Nelegální migranti do České republiky přicházejí nejen ze Sýrie, ale i z Iráku a Afghánistánu. České úřady se je snaží vracet do zemí, kde překročili hranice Schengenského prostoru. „Pokud neprokážeme, kde překročili hranice Schengenu, zůstávají u nás a mohou zde požádat o azyl,“ vysvětlil ministr. Pro tyto migranty ale ČR není cílovou zemí, jako například pro Ukrajince. Velké imigrační vlny z Ukrajiny se ale zatím ministr neobává.

Kromě běženců je ve hře i otázka přijetí zraněných a nemocných uprchlíků s rodinami na léčení. Vláda nezamítla, zatím jen odložila, přijetí zhruba 15 těchto Syřanů. Celkem má jít zhruba o 100 lidí, kteří by mohli v Česku žít. Zraněnými Syřany se podle Chovance bude vláda znovu zabývat nejspíš v lednu poté, co vyřeší případ repatriace volyňských Čechů. V té by podle Chovance mělo být jasno do konce roku.