Poslanci ANO a ČSSD se shodli na růstu platů o procento

Praha - Poslanci ANO i ČSSD nakonec shodně rozhodli, že budou prosazovat zvýšení platů ústavních činitelů o 1 procento. Jednoprocentní nárůst navrhovala už dříve vláda, premiér Bohuslav Sobotka mluvil rovněž o přijatelné variantě tří procent. Systémově by měly být nastaveny platy v zákonu tak, aby závisely na mzdách v nepodnikatelské sféře. Zákonodárci by se tedy nemuseli ke stanovování platů politiků pravidelně vracet, řekl po jednání klubu ČSSD Sobotka. O návrhu ještě budou společně debatovat v koalici.

O systémové změně určování mezd prezidenta, členů vlády nebo poslanců a senátorů tak, aby o nich nemuseli zákonodárci pravidelně rozhodovat, chce frakce dál debatovat. Sněmovní rozpočtový a sociální výbory navrhly návrat k automatickému výpočtu podle mezd v nepodnikatelské sféře. Pro příští rok by to znamenalo zvýšení platů politiků o 14,4 procenta. Proti tomu se už předminulý týden postavilo vedení ČSSD, tedy nejsilnější vládní strany. Pokud by se do konce roku nepodařilo schválit žádnou úpravy, platy by vzrostly po několikaletém zmrazení automaticky o více než čtvrtinu.

„Vzhledem k tomu, že nebyla dodržena původní dohoda všech parlamentních stran, budeme podporovat vládní návrh a budeme dále hledat řešení tak, abychom tuto diskusi nemuseli vést každý rok,“ sdělil po jednání klubu předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Podle poslance ANO Martina Kolovratníka by se měl systém stanovování platů dotáhnout příští rok.

„Jsem rád, že se aktuálně hnutí ANO přidalo k původnímu vládnímu návrhu navýšit poslanecké platy o jedno procento,“ napsal na svém facebookovém profilu šéf poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola. Pokud se k takovému řešení přidá i sociální demokracie, jejíž klub zasedá nyní, dohoda by byla podle něho na světě. „A můžeme se vrhnout na xkrát proklamované systémové řešení, které je opravdu potřeba, aby si nadále poslanci nerozhodovali o svých platech sami,“ dodal Mihola.

Nenažranost, tvrdí o čtrnáctiprocentním růstu Zeman

Prezident Miloš Zeman odpoledne pohrozil zákonodárcům vetem, pokud si zvednou platy o čtrnáct procent. Považoval by to za nenažranost. Za dostatečnou výši má Zeman 3,5 procenta stejně jako u pracovníků veřejného sektoru. „Nesouhlasím s tím, aby v době, kdy všichni hledáme každou korunu, kterou bychom věnovali na užitečné investice, rostly poměrně závratným tempem platy poslanců a senátorů,“ uvedl prezident. Případné prezidentovo veto by ale v důsledku vedlo k 26procentnímu zvýšení platů. Vetovaný zákon by totiž Sněmovna nestihla do konce roku znovu projednat.

Vydáno pod