Doprava kolabuje. Tramvaje stojí, vlaky mají zpoždění

V Česku kvůli ledovce zkolabovala doprava, hlavně na železnici a MHD v Praze a Brně. Výrazně přibylo nehod. MHD kolabuje jak v Brně, tak i v Praze, tramvaje a trolejbusy takřka nejezdí. Na úterní ráno chystají dopravní podniky obou měst nasazení náhradní autobusové dopravy. Problémy se očekávají v provozu městských linek i vlaků a příměstských autobusů. Část spojů už nejezdí nyní. Kvůli námraze na trolejích v úterý nevyjedou v některých oblastech ČR také desítky vlaků. Problémy České dráhy očekávají na hlavních i regionálních tratích.

Dopravní informace – rozcestník:

Během pondělí se na silnicích stalo mnoho nehod. Z hlavních tahů však rozmary počasí postihly pouze rychlostní silnici R48 – hlavní tah z Frýdku-Místku, který vede jak na hranice s Polskem, tak na hranice se Slovenskem. Až do jedné v noci byl obousměrně neprůjezdný, poté silničáři ohlásili otevření ve směru na Český Těšín. V opačném směru však zůstává kolona stát bez hnutí a řidiči musí počítat, že to tak zůstane ještě několik hodin. Silnici R48 zatarasily kamiony v úseku mezi obcemi Dobrá a Dolní Žukov.

Brno kolabuje už od odpoledne

V Brně se kvůli neutichajícímu dešti nedařilo obnovit městskou dopravu ani v pozdně večerních hodinách. V řadách stojí tramvaje i trolejbusy, příčinou je intenzivní déšť v kombinaci s teplotami pod nulou. Na trolejích se usazuje ledovka. Od jedenácté večerní by měly začít jezdit autobusy v režimu takzvaných nočních rozjezdů. Protože tento režim končí v pět hodin ráno, situace se patrně opět zkomplikuje. Lidé by se proto měli spolehnout přes den výhradně na autobusovou dopravu.

Krizový štáb: Úterní provoz pražské MHD zajistí autobusy (zdroj: ČT24)

Praha očekává v úterý drsné ořezání spojů

Pražská primátorka svolala v noci krizový tým, který začal připravovat především situaci na úterní ranní špičku. Dopravní podnik nepočítá s tím, že by mohl vypravit tramvaje. „Snažíme se nahradit tramvajovou dopravu autobusovou dopravou, což si myslím, že směrem k noci se povede. Velký problém bude se zítřejším ránem, kdy už v tuto chvíli burcujeme do služby další řidiče autobusů, abychom byli připraveni na zajištění ranní špičky autobusy,“ uvedl ředitel dopravního podniku Jaroslav Ďuriš.

Dopravní podnik ani Ropid však nepočítají s tím, že by se podařilo zajistit skutečně všechny spoje. „Vzhledem k aktuální předpovědi počasí očekáváme zítra ráno výrazně snížený rozsah provozu Pražské integrované dopravy,“ uvedl mluvčí Ropid Filip Drápal. Cestujícím doporučil, aby se o aktuální situaci v dopravě informovali na internetových stránkách organizace Ropid a jejím profilu na sociální síti.

Už v pondělí v pozdních hodinách nejezdilo kvůli namrzlým trolejím v části své trasy 16 linek z celkových 22, problémy mají tramvaje i na jiných místech v metropoli. Tramvaje dopravní podnik nahradil autobusy v Hloubětíně, Nuslích, Holešovicích, Strašnicích, Řepích, na Petřinách a Bílé Hoře.

Zítra možná až polovina vlaků zůstane ve stanicích

Kvůli námraze na trolejích v úterý ráno v postižených oblastech nevyjedou desítky vlaků. Velké problémy budou na hlavních i regionálních železničních tratích zejména na Moravě a ve středních Čechách. Pesimistické scénáře mluví až o polovině vlaků, které ráno v částech země, jež postihla námraza, zůstanou stát ve stanicích. Lidé by proto v úterý raději neměli cestovat vlakem. Ve stanicích i na tratích už dnes uvízly desítky vlaků s několika tisíci cestujícími.

Tak tomu říkám #zpoždění !! #námraza pic.twitter.com/nBR1FS6MLg

Výstraha před ledovkou platí pro téměř celou ČR až do úterního večera. Kvůli námraze na trolejích kolabovala hromadná doprava i v dalších městech, na železnici led na elektrickém napájení způsobil zpoždění desítek vlaků. Ledovka komplikovala také dopravu na silnicích, silničáři nabádají motoristy k maximální opatrnosti. Počasí působí největší potíže na Moravě, na Přerovsku byl kvůli ledovce vyhlášen kalamitní stav.

AKTUÁLNÍ INFORMACE O STAVU VOZOVEK: www.dopravniinfo.cz (nebo na Facebooku)

Předpověď počasí

Ledovka hrozí po celé České republice. Tvoří se při mrznoucím dešti na většině území Moravy a Slezska a místy i v Čechách. Kromě silnic a chodníků namrzají také stromy a elektrická vedení. Výstraha platí až do úterních 18:00. 

Meteorologové předpokládají, že v noci bude na většině území zataženo s mrznoucím deštěm. Postupně budou srážky částečně slábnout. V úterý bude opět zataženo místy se slabým deštěm nebo deštěm se sněhem. Ojediněle se mohou vyskytnout mrznoucí srážky. Situace s tvorbou ledovky a námrazy se má zlepšit až během úterý. 

Od jihovýchodu proudí do Česka teplejší a vlhký vzduch a zároveň se při povrchu místy udržují teploty pod bodem mrazu. Celkové úhrny mrznoucích srážek se budou pohybovat od dvou do deseti milimetrů, na střední Moravě ojediněle kolem 20 milimetrů. Na jižní Moravě a v nižších polohách Jihočeského kraje jsou teploty slabě nad nulou.