Poslanci nakonec zrychlili, o svých platech by mohli hlasovat v pátek

Praha – Projednání platů ústavních činitelů sněmovna odpoledne přerušila kvůli nepřítomnosti premiéra Bohuslava Sobotky. Ten se na část jednání sněmovny omluvil kvůli setkání s polskou předsedkyní vlády Ewou Kopaczovou. Na podvečerní jednání už se dostavil a poslanci odhlasovali, že lhůtu třetího čtení zkrátí na 48 hodin. Pak by mělo dojít k hlasování. Premiér to od zákonodárců včetně koaličního hnutí ANO schytal za to, že podle nich zrušil dohodu všech frakcí o úpravě platů politiků.

O normě by se mohlo hlasovat už v pátek. „Zničil jste to, na čem jsme tady pracovali,“ řekla Sobotkovi místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová. Žádala od premiéra, aby se poslancům omluvil. Za vaše populistické body jste shodil 200 lidí, prohlásila směrem k němu. „Špiníte nás před občany,“ přidal se ke kritice další sněmovní místopředseda Petr Gazdík (TOP 09). Gazdík i šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura navíc tvrdí, že Sobotka o dohodě klubů věděl. „Lžete a shazujete vlastní klub,“ poznamenal i předseda poslanců TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek.

„Nemohu ignorovat zbytek společnosti, jen abych se zavděčil sněmovně,“ zdůraznil Sobotka. Bylo by podle něho nespravedlivé, aby platy politiků rostly výrazně více než mzdy ve veřejné sféře nebo důchody. „Kdyby sněmovna schválila 14 procent, tak to občanům nejsme schopni vysvětlit,“ řekl ministerský předseda. Uvedl také, že u jednání o dohodě nebyl, následně s ní ani on ani stranické vedení nesouhlasilo.

Lidovci a ANO chtějí zmrazení i v příštím roce

K normě se vynořilo hned několik pozměňovacích návrhů. Lidovci požadují zmrazení platů i v následujícím roce, během něhož by se měla najít systémová změna s navázáním na docházku poslanců a platy soudců. Na tento návrh, který přednesl vicepremiér Pavel Bělobrádek koaličním špičkám, kývlo také ANO. Podporu tomuto plánu ČSSD zatím nedeklarovala, požaduje další koaliční jednání. Ke všemu předseda dolní komory Jan Hamáček navrhl nárůst platů o 2,9 procenta.

„Už jsme rozladěni z neustálých schůzek a neustálých dohod, které potom padají,“ řekl novinářům lidovecký šéf, který dosavadní debaty označil za únavné a dehonestující. Kritikou narážel zejména na sociální demokraty, kteří nejprve spolu s ostatními stranami souhlasili s nárůstem platů ústavních činitelů o 14,4 procenta, ale posléze od dohody ustoupili.

Bělobrádek doufá, že lidovecký návrh do jisté míry zatlačí na koaliční partnery, aby urychleně našli dohodu. Podle představ lidovců by měla vzniknout pracovní skupina, která by bez časového tlaku, kterému poslanci čelí nyní, připravila změnu zákona. Jeho základem by pak měl být logický systém výpočtu platů zákonodárců.

Pavel Bělobrádek:

„Správně je nastavit to systémově a už se k tomu nevracet. Pokud ale tady ta dohoda už byla a byla shozena, pak znovu byla dohoda a znovu byla shozena, tak nás to už nebaví. Pokud najdeme tedy dohodu a všichni pro to budou hlasovat, proč ne? Ale my už jsme k tomu skeptičtí.“

ANO říká ano, ČSSD se zatím nevyjadřuje

„My tento návrh podporujeme a v průběhu roku 2015 chceme najít nějaký mechanismus, který by to vyřešil jednou provždy. Ať je na to čas, klid,“ konstatoval po setkání koaličních špiček předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Nevyloučil, že by se k tomu koalice ještě mezi druhým a třetím čtením mohla sejít.

Poslanci sociální demokracie si v pondělí odhlasovali, že navrhnou navázání platů ústavních činitelů na průměrnou mzdu v nepodnikatelské sféře tak, aby zvýšení pro příští rok činilo zhruba jedno procento.

Která varianta nakonec získá podporu poslanců, bude řešit koaliční rada, která se sejde zítra od 17:00. „Musíme se dohodnout, která varianta získá koaliční většinu. Protože jít do toho pátečního jednání a nevědět, která varianta je preferována, to taky může dopadnout tak, že nebude schváleno nic,“ uvedl v Událostech, komentářích ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Vydáno pod