Armáda převzala první nové Tatry

Kopřivnice - Zástupci české armády dnes převzali od kopřivnické automobilky Tatra devět naleštěných strojů v barvě khaki, kterými vojsko začne postupně nahrazovat zastaralé „vétřiesky“. V závěru příštího týdne by tento počet měl stoupnout na 65 vozů.

Vozidla armáda převzala v areálu zásobovací základny v Novém Jičíně.
„Patnáct, dvacet a pětadvacet,“ diktoval muž v montérkách automobilky Tatra mladé ženě v armádní uniformě sady klíčů. Stejně detailně postupovali vojáci u všech připravených automobilů. „Museli jsme při převzetí překontrolovat úplnost vybavení. Součástí dodávky je i nářadí či náhradní díly,“ vysvětlil Jiří Staněk z ministerstva obrany.

V dalších týdnech bude předávání vozů Tatra pokračovat a do konce roku by jich vojáci měli používat 304. Podle Staňka budou nové Tatry rozmístěny k jednotkám podle připraveného harmonogramu. „Určené jsou k převozu nákladu a osob. Všechny stroje jsou upravené tak, aby mohly být opancéřované,“ řekl s tím, že armáda počítá i s možným nasazením strojů v rámci zahraničních vojenských misí. Ještě letos by se tak některá z nových tatrovek mohla podívat třeba do Kosova či Afghánistánu.

„Dostáváme moderní stroje současné generace. Jejich úroveň je srovnatelná s technikou západních armád,“ doplnil Staněk s tím, že vhodnost nových automobilů se ověří až v praxi. Nedostatky, které armáda odhalila při zkouškách a jejichž odstranění oddálilo dodávku, označil za závady formálního charakteru. „Neměly vliv na funkčnost aut,“ vysvětlil. Přesto automobilce nyní za zpoždění dodávky hrozí vysoká pokuta.

Kopřivnická automobilka očekává, že do konce dubna bude mít armáda k dispozici celkem 106 nových vozů. Číslo zahrnuje jak vozy, jež měly být původně dodány v závěru minulého roku, tak vozy původně plánované k dodání letos v březnu.

Důvodem zpoždění zakázky bylo to, že vojáci zjistili při tehdejších zkouškách určité nedostatky. Každou novou vojenskou techniku totiž armáda prověřuje v několika kolech testů. K nedostatkům patřilo například to, že vozidla byla v závislosti na úpravě asi o 120 až 140 kilogramů těžší, než bylo dohodnuto. Vojenský nátěr dodaných aut zase nesplňoval armádní požadavky na radiolokační krytí. Celkem vojsko při dřívějších testovacích kolech mimo jiné zjistilo 39 nedostatků proti zadání obchodu. Součástí smlouvy proto byla i možnost, že armáda může začít uplatňovat finanční sankce.

Letos by vojsko mělo dohromady podle dřívějších informací převzít 295 automobilů. Celkem by armáda za více než 556 vozů měla zaplatit 2,6 miliardy korun. Tatra při zadávání zakázky nezvítězila ve výběrovém řízení, ale byla vybrána přímo. Dohodu v prosinci 2006 podepsal tehdejší ministr obrany Jiří Šedivý.

Vydáno pod