Nájemníci bývalých bytů OKD už se zase bojí, že o své byty přijdou

Ostrava - Nájemníci bývalých bytů OKD mají obavy, že mohou přijít o předkupní právo. To jim sice nedávno přiznal rozhodčí soud Hospodářské a Agrární komory, teď ale zjistili, že vlastník - skupina RPG - část bytů použil jako zástavu při získání úvěru. Mluvčí společnosti Petr Handl to odmítá. Předkupní práva nájemníků firma podle něj nenarušila. Sdružení nájemníků se chystá požádat o pomoc ministerstvo financí. Chce se také obrátit na Evropskou komisi, která už jednu jeho stížnost řeší.

Skupina RPG ovládaná finančníkem Zdeňkem Bakalou zastavila část bývalých bytů OKD. Podle mluvčího společnosti tak získala půjčku na opravu domů. Zástupci sdružení nájemníků bytyokd.cz jsou ale jiného názoru. Vlastník bytů toto právo podle nich nemá a porušil tím smlouvu se státem. „Je to nehoráznost a porušení privatizační smlouvy z roku 2004,“ myslí si předseda sdružení bytyokd.cz Roman Macháček. „Oni naprosto tržně používají bytový fond k zástavám a přitom ho měli nabídnout nájemníkům k prodeji,“ rozčiluje se.

„Je to naprosto v pořádku, privatizační smlouva nám v žádném případě nezakazuje používat naše nemovitosti jako zástavu v případě, že čerpáme úvěry, které jsou vázány na opravy těchto domů,“ oponuje mluvčí společnosti RPG Petr Handl.

Oprava bytového fondu je podle společnosti RPG jejím dlouhodobým záměrem a bez bankovních úvěrů ho nemůže naplnit. Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek ale poukazuje na možná úskalí a chce si stěžovat u ministra financí. „V tuto chvíli ještě žádná stížnost na ministerstvo financí nedorazila. Jakmile dorazí, ministerstvo se jí bude zabývat,“ uvedl jeho mluvčí Jakub Haas. „Pokud dojde k dražbě těchto domů, pak se nájemníkům nepodaří uplatnit to předkupní právo v případě prodeje bytů,“ myslí si Lubomír Zaorálek. „Práva nájemníků nejsou nijak dotčena, protože předkupní právo v případě prodeje je zaručeno zákonem,“ snaží se uklidnit emoce mluvčí společnosti RPG Petr Handl.