Bývalý ředitel Hazdra odchází z ÚSTRu

Praha – Z Ústavu pro studium totalitních režimů odchází bývalý ředitel Zdeněk Hazdra. Nemůže se prý ztotožnit s novým vedením instituce, kterou nově řídí někdejší mluvčí České biskupské konference Daniel Herman. Hazdra prý má několik pracovních nabídek v oboru i mimo, co bude dělat dál, se rozhodne tento měsíc. Bývalý ředitel prý měl nabídku i na návrat na místo vedoucího oddělení zkoumání doby nesvobody. „Za normálních okolností bych místo přijal rád a vrátil se k rozdělané práci,“ dodal.

„Rozhodl jsem se odejít, protože příliš nevěřím současnému vedení, respektive nemohu se s ním ztotožnit,“ uvedl Hazdra, který ústav vedl několik měsíců po odvolaném Jiřím Pernesovi. Vadí mu prý návrat některých lidí a s novým kurzem se nemůže identifikovat. Jmenoval Patrika Košického, kterého Herman přijal do svého sekretariátu a který byl počátkem dubna sesazen z funkce šéfa kanceláře ředitele, a René Schreiera, kterého odvolal exředitel Jiří Pernes z pozice ekonomického náměstka. Košický i Schreier v ÚSTR pracovali za éry vůbec prvního šéfa instituce Pavla Žáčka.   

Herman je letos třetím ředitelem ÚSTR. Žáčkův nástupce Pernes byl kritizován za to, že před svým zvolením neinformoval o tom, že za socialismu navštěvoval Večerní univerzitu marxismu-leninismu (VUML). Výtky na něho dopadly i kvůli údajnému plagiátorství. Pernes byl nakonec po krátké době ve funkci odvolán. Kritice čelil i Hazdra, jenž byl chápán za dočasného ředitele a pokračoval v Pernesem zahájených krocích. Radě ÚSTR vadilo, že odvolal ředitele Archivu bezpečnostních složek Ladislava Bukovszkého.