Palas staví v Ludvíkově penzion za 20 milionů

Praha – Moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) buduje v Ludvíkově na Bruntálsku penzion, jehož hodnota je zhruba 20 milionů korun. Bývalý ministr zemědělství tvrdí, že si peníze na pozemky a stavbu vydělal se svou ženou. V roce 2005 ale čelil podezření, že mohl získat část peněz v souvislosti s prodejem podniku Setuza. Až skončí v politice, což zřejmě zatím neplánuje, neboť kandiduje do Senátu, chce podle svých slov penzion provozovat. Živnostenský list už si pořídil. Informaci přinesl časopis Týden.

V letech 2006 a 2007 si Palas v Ludvíkově od soukromníků i obce koupil pozemky o rozloze téměř pět tisíc metrů čtverečních za téměř 1,4 milionu korun. Nedaleko Pradědu nyní staví penzion, jeho konkrétní cenu prozradit nechce. Realitní kancelář ji ale odhadla na 20 milionů korun. Vše ale záleží i na tom, jaké vybavení se nachází uvnitř. Podle místních obyvatel jsou součástí penzionu vířivky, sauna i domek pro správce.

Úspory podle svých slov Palas našetřil za uplynulých dvacet let, kdy on působil v politice a manželka podnikala jako zubní lékařka. Jako hejtman bere 93 tisíc korun hrubého. Od letošního března navíc působí jako člen dozorčí rady Českých drah. Po svém odchodu z ministerstva byl předsedou představenstva pojišťovny Halali, pomáhal manželce a mimo jiné i potravinářským firmám, které působily v Bulharsku. Kolik vydělává jeho žena, říct nechtěl.

Palasova rodina si v polovině 90. letech koupila v Krnově rodinný dům za 4,2 milionu korun, v roce 2002 Palas uvedl, že na kontě má 200 tisíc korun. O tři roky později čelil podezření, že mohl získat část peněz ještě jako ministr zemědělství v souvislosti s prodejem podniku Setuza, který získali Tomáš Pitr a zavražděný podnikatel František Mrázek. ČSSD ho poté z čela resortu raději stáhla.

Palas taková obvinění odmítá a považuje je za nesmysl. Spekulace kolem prodeje Setuzy nezjistilo ani policejní vyšetřování. Mezi vyšetřovateli se ale hovořilo o tom, že měl Palas dostat „za odměnu deset milionů nebo nějakou nemovitost“, to ale bývalý ministr označil doslova za blbost.

Jaroslav Palas
Zdroj: ČT24