Jablko, sport a odpočinek - bojovníci proti nachlazení

Praha - S přicházející zimou se blíží také období nachlazení, chřipek a podobných onemocnění. Podle Jitky Petanové z Ústavu imunologie a mikrobiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze k tomu vede kombinace více faktorů: nejenže přibývá infekcí, k dispozici je také méně zdravé stravy a lidé omezují sportovní aktivity, které jsou pro zdraví důležité. „Nutný je i odpočinek, pokud máme pravidelný režim, je to ideální,“ uvedla lékařka.

Jak se bránit nachlazení? Nezapomínejte na ovoce, sport ani odpočinek (zdroj: ČT24)

Velký pozor je podle Petanové třeba si dávat na složení jídelníčku, z něhož na podzim často postupně vypadává ovoce a zelenina a naopak přibývá spíše nezdravých potravin. Lékařka přitom upozorňuje, že není třeba hned doplňovat vitamíny pilulkami nebo nějakým exotickým ovocem, často postačí třeba obyčejné české jablko. „Našim pacientům doporučujeme, aby si vybírali české výrobky. Třeba české ovoce, které je sklízené v pozdějším období, má větší šanci uchovat si větší množství vitamínů,“ uvedla Petanová.

„Nejsem velkým příznivcem suplementace vitamíny. Pokud člověk konzumuje potraviny složené ze všech částí, dostávají se k němu vitamíny přirozenou cestou a nepotřebuje suplementaci ani ve chvíli větší zátěže,“ uvedla lékařka, podle níž nejvhodnějším vitamínem pro doplňování v tabletkách je vitamin C. „Navíc u vitamínu C nehrozí předávkování,“ dodala.

„Nejlepší je, aby pacient žil po celý rok v normálním zdravém režimu,“uzavřela lékařka.