Lékaři se bouří proti změnám tarifů, ministr Heger trvá na svém

Praha - Zdravotničtí odboráři dnes předložili ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) své výtky k zavedení nových tarifních podmínek, ten ale úmysl měnit tabulky potvrdil. Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče (OSZSP) zásadně nesouhlasí s návrhem ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) na změnu odměňování a snížení platových tarifů pro pracovníky ve zdravotnictví a sociálních službách. O případné protestní akci, kterou chystají odborové svazy na 21. září, rozhodnou až po večerním jednání s premiérem Petrem Nečasem (ODS).

Ministr Heger připomněl, že tabulkový návrh, který ruší zvýhodnění zaměstnanců za počet odpracovaných let, vyžaduje změny v zákoníku práce a o nich se teprve jedná. Ujistil odboráře, že i když mají nové tarify platit od 1. ledna, mohou návrh novely zákoníku práce připomínkovat až do prosince. Stejnou cestu jim doporučil v případě vládního nařízení, které má upravovat další odměňování zdravotníků. Ministr také tlumočil příslib od ministrů financí a práce a sociálních věcí, že se ještě za jednotlivé dotčené resorty bude jednat.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger:

„V tuto chvíli žádné ústupky ze strany ministerstva zdravotnictví nejsou, protože žádný definitivní návrh, který by zcela jistě určoval, jak to bude, není ještě připraven.“

Místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková: „Rozcházíme se z naší strany dnes neuspokojeni. Nechceme změny v zákoníku práce, které by rušily tarify.“

Příslib, že se o úpravách a tarifech pro zdravotníky bude jednat, ale není podle místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivany Břeňkové pro odboráře přijatelný. Nemají záruku, že se tak stane. Nemají v rukou ani žádné návrhy, s nimiž by souhlasili. „Vše, co zatím máme, je vždy pro zaměstnance zdravotnictví a sociální péče horší,“ řekla.

Odbory si nedovedou představit jako řešení pouze škrty. Místopředsedkyně svazu Dagmar Žitníková řekla, že má na dvě tisícovky záporných vyjádření zaměstnanců ve zdravotnictví, které poslali ministru zdravotnictví Hegerovi, ministru práce a sociálních věcí Jaromíru Drábkovi a premiéru Petru Nečasovi (ODS).

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce ušetřit desetinu výdajů na platech, proto navrhlo snížit o desetinu platové tarify a provést změnu v tarifních tabulkách. Změny by se dotkly také části pracovníků ve zdravotnictví a v sociálních službách. Proti není jen OSZSP, ale i Lékařský odborový klub (LOK) či Česká lékařská komora (ČLK). Varují právě před ztrátou pro české zdravotnictví, s odchodem kvalitních pracovníků může dojít i ke zhoršení kvality poskytované péče ve zdravotnictví a sociálních službách.

Podle Ratha po českých lékařích sáhnou rádi

„Lékaři už toho mají plné zuby a tento návrh je jasným signálem. Buď si vybojujete důstojné platy silou, nebo emigrujete,“ varoval prezident České lékařské komory Milan Kubek. Před nebezpečím pro zdravotnictví varuje i stínový ministr David Rath: „Lékařů je nedostatek všude v Evropě a všichni rádi sáhnou po našich zkušených lékařích.“