Finlandizace je pojem studené války, odmítl ideu Sobotka

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka při interpelacích ve sněmovně odmítl myšlenku prezidenta Miloše Zemana na finlandizaci ukrajinské zahraniční politiky. Zeman to prohlásil v listopadu v rámci svého nesouhlasu s tím, aby Ukrajina vstupovala do NATO. Finlandizací myslel neutralitu země a podle komentářů mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka také pomyslný most mezi dvěma sférami vlivu. Podle Sobotky není užitečné vracet se k pojmům studené války, Ukrajina má právo o sobě rozhodnout sama.

„Jsem přesvědčen, že finlandizace není vhodná cesta pro Ukrajinu. Myslím, že vývoj tam překonal vnitřní fázi, která by mohla ve finlandizaci vyústit,“ prohlásil premiér. Zdůraznil, že pojem souvisí především s érou studené války, kam není radno se vracet.

Zároveň jde podle Sobotky o koncept spojený s rozdělováním sfér vlivů, které definovaly mocnosti, a jednotlivé země se nemohly rozhodnout o vlastním směřování. „Ukrajina má právo, aby o své budoucnosti rozhodla sama,“ vyzdvihl ministerský předseda.

Sobotka ale také zdůraznil, že mezi prezidentem republiky a vládou nejsou rozpory. Drobné názorové nuance jednotlivých institucí považuje za přirozené i v jiných zemích. Za klíčové považuje srozumitelnost a konzistentnost představitelů ČR na půdě partnerských organizací, jako jsou EU, OSN a NATO. „Vláda tady není od toho, aby fungovala jako cenzor prezidenta. Prezident má svůj mandát a svoji odpovědnost (…),“ dodal Sobotka.

Premiér odmítl při interpelacích finlandizaci Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Premiér se s prezidentem na středeční schůzce dohodli na koordinaci zahraniční a bezpečnostní politiky. Třikrát ročně se kvůli tomu budou scházet se šéfy komor parlamentu a ministry zahraničí a obrany. Zeman byl za některé své postoje v zahraniční politice v poslední době kritizován. Vyčítán mu je třeba proruský a pročínský postoj nebo malý důraz na dodržování lidských práv.

Vydáno pod