Případ lihového bosse se nesmí opakovat, říkají celníci a zpřísňují kontroly

Praha – Celní správa zavádí nová opatření v boji proti daňovým únikům při obchodech s lihem. Chce tak předejít masivním podvodům, ke kterým se v týdnu přiznal zlínský podnikatel Radek Březina. Kontroly kromě výrobců zacílí i na distributory a prodejce alkoholu.

Reportáž: Kvůli aféře lihového bosse celníci zpřísňují kontroly (zdroj: ČT24)

Moravský podnikatel Radek Březina, médii přezdívaný jako lihový boss, tento týden u soudu odhalil okolnosti, za jakých se mu podařilo během šestnácti let vybudovat své ilegální podnikatelské impérium. Roky prý dokázal celníky šidit fiktivními denaturacemi lihu, které prováděl před jejich očima. Využíval prý jejich rutinních pracovních návyků, při fiktivních denaturacích používal aceton a ke zbarvení roztok z kávy. Přebytečná denaturační činidla poté prý prodával firmám k natírání stromků před zvěří (více zde).

Podle obžaloby Březina připravil stát na spotřební dani o 6,7 miliardy korun a tento účet navíc nebude konečný. Policie před týdnem na základě svědectví bratra Radka Březiny obvinila z 350milionového úniku podnikatele Pražanovi, otce a syna. Moravská likérka vedená nejmladším členem rodiny Přemyslem Pražanem, který oproti původním informacím nakonec obviněný nebyl, je od té doby uzavřená.

Mluvčí celníků: Jdeme do terénu, nasadíme kamery

„Je to obraz celkového stavu celní správy a finanční správy, které já jsem převzal v rozkladu,“ komentoval celý případ ministr financí Andrej Babiš. Generální inspekce bezpečnostních sborů, vyšetřovala podezření, že někteří celníci daňové úniky kryli, dosud ale nikoho neobvinila z žádného trestného činu.

Samotní celníci potom v reakci na Březinovu výpověď tvrdí, že příště už se tak snadno jako v této kauze oklamat nenechají, a přeskupují síly; posílají své zaměstnance do terénu a chtějí více kontrolovat cestu lihu z likérek do obchodů. Pomoci mají i povinné kamery. „Kamerami se sleduje celý systém, od chvíle, kdy se lahev uzavře, do momentu, kdy se přidělává kontrolní páska,“ uvedl mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

Vydáno pod