John: Vesecká musí odejít, s ní nepůjde o vládu boje proti korupci

Praha – Věci veřejné požadují odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Podle ministra vnitra Radka Johna, který byl hostem dnešních Otázek Václava Moravce, by tento krok měl být učiněn ještě do říjnových komunálních voleb. Koalice totiž musí dokázat, že je skutečně vládou boje proti korupci. S návrhem na odvolání Vesecké souhlasí také bývalý ministr vnitra Martin Pecina (ČSSD). Nicméně on se domnívá, že ODS a TOP 09 se Vesecké zastanou a dojde k dohodě a vše zůstane při starém. John v Otázkách rovněž oznámil, že nová protikorupční strategie ministerstva vnitra bude zveřejněna 14. září a že protikorupční policie zahájila trestní řízení v kauze připravovaného nákupu minometů pro českou armádu.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil má plnou podporu všech ministrů za Věci veřejné k tomu, aby podal návrh na odvolání Vesecké. Koalice totiž musí vyslat signál, že je skutečně vládou boje proti korupci, jinak se nám lidé vysmějí. „Policisté se mě při reformních jednáních ptají, kdo bude nejvyšší státní zástupce. A říkají, že jestli Renata Vesecká, můžeme na reformy zapomenout,“ zdůvodnil John požadavek Věcí veřejných. Podle něj s Veseckou nemůže jít o vládu boje proti korupci.

Podle ministra vnitra Radka Johna Vesecká brzdí vyšetřování státních zakázek, nejen v resortu obrany. „Třeba kauzu Opencard prý mohli policisté vyšetřovat už o půl roku dříve, ale státní zastupitelství to nedovolilo,“ tvrdí John. „Ona je ta, kdo může kontrolovat a otevírat spisy a může provádět kontrolu, proč byly zavřené, proč se to odložilo. Akorát se bojím, že zrovna tato nejvyšší státní zástupkyně, která je podezřelá v řadě kauz, jako že se podílela na odložení, asi nebude tím nejlepším kontrolorem,“ dodal John s tím, že pro boj s korupcí a zlepšení spolupráce policie se státním zastupitelstvím je její odchod nezbytný. S nutností odvolat Veseckou z pozice souhlasil také bývalý ministr vnitra Martin Pecina, podle něhož je změna nezbytná a sociální demokracie to říká již od kauzy Čunek.

VV odmítají Veseckou v čele zastupitelství (zdroj: ČT24)

John v OVM

„A pokud to tak nebude, nejsme vládou práva a boje proti korupci. A pokud to nebude vláda boje proti korupci, my v ní nechceme být.“

„Pitr byl dopaden proto, že státní policisté šli přes státního zástupce, nebudu ho jmenovat, který prostě tu kauzu nehlásil výše. Mnozí lidé mi řekli, kdyby se věc hlásila výše, nedošlo by k dopadení Pitra.“

Skutečnost, že Vesecká ve funkci pravděpodobně skončí, avizoval již dříve i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), zatím ale ve funkci zůstává. John uvedl, že Věci veřejné budou chtít o Vesecké jednat s lídry zbývajících koaličních stran. Zda by v případě, že jejich požadavek nebude vyslyšen, opustily Věci veřejné vládu, neuvedl.

Vesecká žádá doložení konkrétních pochybení

Vesecká se proti kritice, která na její adresu zazněla od Johna i Peciny, ohradila. Může prý prokázat, že se oba mýlí. „Ať už jde o pandury, opencard či vojenské zakázky, kde především selhali jejich elitní policisté. Vzhledem k závažnosti jejich tvrzení oba vyzývám k doložení mých konkrétních pochybení,“ uvedla v prohlášení, které ČTK poskytla mluvčí NZS Renata Malinová. Vesecká dodala, že Johnovy a Pecinovy výroky považuje za „politizující a za snahu hájit resort vnitra na úkor státního zastupitelství“.

Protikorupční strategie bude veřejná 14. září

Právě na dokumentu protikorupční strategie pracoval náměstek Michal Moroz, který má podle ministra vnitra Radka Johna na ministerstvu na starosti i čerpání z evropských fondů. Ten podle Johna, který byl hostem diskusního pořadu Otázky Václava Moravce, do strategie zapracoval i návrhy policejního prezidia nebo nevládní organizace, jako je Transparency International nebo americká obchodní komora. Částečně vycházel i z takzvaného Pecinova protikorupčního balíku, který exministr vnitra připravoval za Fischerovy vlády. Strategie představí i institut korunního svědka nebo paragraf o účinné lítosti.

Bárta nešéfuje vnitru, tvrdí John

John zároveň odmítl, že by ministr dopravy Vít Bárta měl jakýkoliv vliv na řízení resortu vnitra a tyto spekulace médií doplnil slovy: „Bárta stejně, jako je dobrý manažer na dopravě, by byl dobrý i na vnitru, na spravedlnosti anebo by byl v budoucnu dobrý předseda vlády.“

Radek John v Otázkách rovněž potvrdil, že náměstek Michal Moroz už požádal o bezpečnostní prověrku. Zároveň popřel, že by byl Moroz spojen s bezpečnostní agenturou ABL. Moroz prý měl vlastní agenturu.

Moroz, stejně jako druhý náměstek Miroslav Zahálka, pracoval na vnitru už za Martina Peciny. Moroz byl poradcem, na což podle Martina Peciny, bývalého ministra vnitra, prověrku nepotřeboval. „Já považuji Moroze za schopného člověka, radil mi ve věcech vědy a výzkumu,“ tak v pořadu OVM komentoval diskusi kolem náměstka Moroze Pecina.

Policie už jedná v kauze minometů

Protikorupční policie již zahájila trestní řízení v kauze připravovaného nákupu minometů pro českou armádu. Detektivové mají podle Johna podezření, že v chystané zakázce za stovky milionů korun došlo k přijímání úplatků. Sám John podle svých slov bude dbát na to, aby kauza nebyla „zametena pod koberec“. Tutéž informaci v televizi Prima potvrdila i Renata Vesecká. Na případ upozornil před několika dny deník Mladá fronta Dnes (MfD), který uvedl, že nyní již bývalý náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva společně s lobbistou Josefem Jindrou domlouval armádní zakázku na nákup minometů od finské firmy Patria. Odměnou za snadno získanou zakázku mělo být několik procent provize.