Otec lihového bosse Březiny nastoupí do vazby

Olomouc – Vladimír Březina, otec šéfa tzv. lihové mafie, půjde do vazby. Rozhodl o tom Olomoucký okresní soud. Je jedním ze sedmi lidí, kteří byli obviněni za to, že legalizovali majetek, který šéf tzv. lihové mafie Radek Březina získal trestnou činností. Ten se svého otce dlouhodobě snaží vyvinit. Soud ale žalobcům vyhověl v plném rozsahu.

Tzv. lihová mafie podle obžaloby řadu let obchodovala s nelegálním lihem, čímž měla připravit stát až o 6,7 miliardy korun na daních. Olomoucký soud dnes rozhodl, že Vladimír Březina o činnosti svého syna Radka, zlínského podnikatele, nepochybně věděl. Státní zástupci tak vyhověli obžalobě v plném rozsahu.

Z legalizace výnosů z trestné činnosti žalobci obvinili v úterý a ve středu sedm lidí. Je mezi nimi i druhý syn Vladimíra Březiny – Tomáš. Podle státního zástupce Petra Šeredy jde o majetek v hodnotě 384 milionů korun. Dotyční jsou obviněni za to, jak s těmito penězi nakládali, totiž za nákupy cenných papírů, nemovitostí či splácení úvěrů. Vladimír Březina je ale jediný z nich, který má jít do vazby. „Soud shledal všechny tři důvody vazby. Jde o vazbu útěkovou, obavu z ovlivňování svědků i z pokračování trestné činnosti,“ uvedl náměstek vrchního státního zástupce v Olomouci Pavel Komár.

Tomáš Březina, který čelí i obvinění v případu v kauze lihové mafie, získal status spolupracujícího obviněného. Podle žalobců proto v jeho případě nebyla vazba nutná.