Průzkum: Volby by sice vyhrálo ANO, ale 30 procent to už není

Praha – Kdyby se nyní volilo do Poslanecké sněmovny, prvenství by získalo hnutí ANO. Ukázal to průzkum, který v prosinci provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění. Na druhém místě by podle něj skončila ČSSD. ANO v průzkumech vede téměř celý rok. Obliba obou lehce klesá, od listopadu si naopak polepšila čtvrá TOP 09 a pátá ODS.

Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zjišťovalo, jakou podporu mají politické strany ve veřejnosti. Průzkum ukázal, že vítězné ANO by nyní získalo 29,5 procenta hlasů a ČSSD by se za ním umístila s 24,5 procenta. Závěr roku tak potvrdil téměř celoroční vývoj na špičce voličské popularity. ČSSD letos ANO předhonila jen v lednu a únoru.

CVVM nejprve zjišťovalo tzv. aktuální volební preference. Sledovalo, jaké je v celé společnosti aktuální rozložení sympatií k politickým stranám. Na základě těchto sympatií pak vytvořilo volební model. Ten ale zahrnuje pouze voliče, kteří uvedli některou politickou stranu. Nezahrnuje tedy ty, kteří rozhodnuti nejsou a nezahrnuje ani 37 procent nevoličů. CVVM proto upozorňuje, že výsledky průzkumu nepopisují reálné volební chování.

Volební účast

„Představte si, že by příští týden byly volby do Poslanecké sněmovny. Šel byste volit?“ Na tuto otázku odpovědělo v průzkumu CVVM kladně 57 procent dotázaných. K volbám by naopak nešlo 37 procent lidí. Zbytek lidí zvolil odpověď Nevím. Volební účast v prosinci je tedy o něco nižší než počet lidí, kteří hlasovali v parlamentních volbách v říjnu 2013. Tehdy se voleb účastnilo 59, 5 procenta oprávněných voličů.  

Povolební šetření v průběhu roku
Zdroj: ČT24/CVVM

Aktuální stranické preference

Hnutí ANO získalo 20,5 procenta preferencí, druhá ČSSD 16,5 procenta. Nejmenší strana vládní koalice KDU-ČSL by skončila až sedmá (4 %). Předhonila ji třetí KSČM (8,5 %), čtvrtá TOP 09 (6 %) a pátá ODS (5 %).