Pyrotechnici se chystají do Vrbětic, v areálu je už 9 dní klid

Vlachovice – Z areálu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku se ani v noci na dnešek neozvaly žádné výbuchy. Pyrotechnici se tak budou moci možná už zítra ráno do areálu vrátit. Před půlnocí skončí devítidenní bezpečnostní lhůta bez neřízené exploze. Kromě čištění příjezdových cest musí pyrotechnici zkontrolovat oplášťování skladů a jejich střech. Chystají se vybudovat i místo pro otáčení nákladních aut. Kdyby bylo příznivé počasí, mohla by se munice z Vrbětic začít odvážet začátkem příštího roku.

„Žádný výbuch v noci na dnešek nezazněl, v areálu je klid. Devítidenní lhůta vyprší dnes před 23:00. Lhůta byla stanovena z bezpečnostních důvodů, aby mohli pyrotechnici areál čistit od rozházené munice. Pokud se nic nestane, mohou s tím začít od pondělka,“ uvedla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Pyrotechnici po uplynutí lhůty budou moci vstoupit do vymezeného prostoru v okolí obou epicenter vybuchlých skladů. Poté začnou čistit areál od munice rozházené po výbuchu druhého skladu z 3. prosince. Některou munici budou možná muset zlikvidovat přímo na místě. Tentokrát ale půjde o řízené výbuchy, o kterých budou předem informovat i okolní obce.

V případě příznivého počasí by se podle policie munice z Vrbětic, části obce Vlachovic, mohla začít odvážet začátkem příštího roku. Podle zprávy ministerstva vnitra bylo v 27 skladech uloženo asi 7 000 tun materiálu, který zahrnoval 1 000 tun výbušniny.

Mapa Vrbětických skladů
Zdroj: ČT24

Uplynutí lhůty a především následný odvoz veškeré munice z areálu bývalých vojenských skladů vyhlížejí především obyvatelé dotčených obcí. Výbuchy jsou zde citlivé téma zejména pro starší obyvatele. V souvislosti s tím proto vyzval obecní úřad ve Vlachovicích na svých stránkách, aby v nastávajícím období svátků, slavení silvestra či Nového roku, nepoužívali lidé zábavní pyrotechniku. Výstřely by měli na linku 158 hlásit také účastníci honů.

Sklad číslo 16, který s 58 tunami vojenského materiálu, tedy munice i zbraní, vybuchl 16. října, i sklad číslo 12, jenž s 98 tunami vojenského materiálu explodoval 3. prosince, si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich tým policejního prezidia.

Areál nyní hlídají vojáci 73. tankového praporu z Přáslavic. Pomáhá jim sice technika, nejvíc času ale zaberou mnohahodinové obchůzky 14 kilometrů dlouhé hranice. Rytmus ranních a nočních směn se současným vojákům změní až 23. prosince, kdy prapor z Přáslavic vystřídají kolegové z Bučovic.

Vojáci hlídají Vrbětice ve dne v noci (zdroj: ČT24)