Deset lidí v jednom pokoji? To už se majitelům ubytoven nebude vyplácet

Praha – Bydlení na ubytovnách už by nemělo být výnosným byznysem pro jejich majitele. Doplatek na bydlení totiž omezí zákon. Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi přináší změnu: doplatek už se nebude vyplácet na počet lidí žijících v bytě, ale jen na prostor. Výše nájemného má také být maximálně podle částky v místě obvyklé.

„Doplatek na bydlení se bude dávat na obytný prostor,a ne na hlavu, tzn. už nepůjde dát do místnosti třeba 10 lidí a na každého brát ten nejvyšší doplatek na bydlení,“ vysvětluje ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).  

Novela také zavádí hygienické a technicko-stavební standardy: „Aby ti lidé měli zaručené důstojné podmínky, když už na to stát dává peníze,“ dodává Marková. Změny se budou zavádět postupně. Například hygienické standardy kvality bydlení se budou vyžadovat od května 2015.  

Jenže pronajímatelé se brání, nájemníci prý vybavení ubytoven ničí – a to včetně např. vybavení koupelen či záchodů. Navíc hrozí, že majitelé ubytovny zavřou, protože se jim tento byznys přestane vyplácet. „Ale ti lidé nebudou mít kam jít,“ upozorňuje Martin Šimáček z Agentury pro sociální začleňování. 

Výdaje na doplatek za bydlení rostou (zdroj: ČT24)

Na ubytovnách žije asi sto tisíc lidí  

Vláda předpokládá, že omezením doplatků na bydlení ušetří. Nedokáže ale odhadnout kolik. Podle odhadů žije v ubytovnách kolem sto tisíc lidí. Výdaje na dávky na bydlení a počet příjemců strmě rostou. Zatímco v roce 2007 dostávalo doplatek na bydlení měsíčně průměrně 27 340 lidí a pobírali 1 732 korun, loni stát vydával už 65 100 dávek a jedna činila v průměru 3 608 korun. Předloni se na doplatek vyplatilo 1,67 miliardy korun, loni už přes 2,81 miliardy.

Vydáno pod