Vinkler opět u soudu. Ne za líh, ale za nedovolenou zbraň a padělek

Teplice – Podnikatel Milan Vinkler, spoluzakladatel PPF a bývalý majitel fotbalové Slavie, dostal od okresního soudu v Teplicích čtyřletý nepodmíněný trest. Měl se dopustit nedovoleného ozbrojování a padělání veřejné listiny. Vinkler se na místě odvolal. Podnikatel byl už v minulosti stíhán za podvodné obchody s lihem, soudci ale případ ukončili na základě amnestie prezidenta Václava Klause.

„Vinkler byl nepodmíněně odsouzen na čtyři roky. Na místě se odvolal. Soud dále rozhodl o propadnutí střelné zbraně a dokladu,“ sdělil České televizi Roman Dobeš, předseda Okresního soudu v Teplicích. Podnikatel, který na počátku 90. let spolupracoval s miliardářem Petrem Kellnerem, byl obviněn ze zločinu nedovoleného ozbrojování a přečinu padělání a pozměňování veřejné listiny v dubnu letošního roku.

Jméno Milana Vinklera již dříve figurovalo v kauze pašování lihu z Itálie na konci 90. let. Celou skupinu měl tehdy vést. Stát měl údajně kvůli Vinklerovi a jeho pašerákům přijít na daních a clu o 25 milionů korun. Podnikatel měl podle žaloby zorganizovat v letech 1998 a 1999 dovoz kamionů s lihem z Itálie do Česka. Celníci v Rozvadově prý lživě potvrdili, že přes Českou republiku kamiony pouze projíždějí a že zboží bude zdaněno v cílové zemi - Polsku. Líh ale skončil bez zaplacení cla a spotřební daně v Česku.

Policisté Vinklera zatkli v roce 2000 na hranicích s Rakouskem. Tehdy se prokazoval padělaným slovenským pasem. O dva roky později případ otevřel plzeňský soud, který ho v roce 2005 poslal na sedm a půl roku do vězení. Podnikatel se odvolal k Vrchnímu soudu, ale na rozhodnutí nečekal a začal se skrývat. Soudní senát jeho trest posléze potvrdil a vydal na něj mezinárodní zatykač. Vinkler se v zahraničí ukrýval čtyři roky. Policejní detektivové, takzvaní lovci lebek, Vinklera zatkli v září 2010, když jel na pražský koncert Guns N' Roses.

Podnikatelovo stíhání zastavila až prezidentská amnestie z ledna 2013. Soudci museli případ ukončit, protože od začátku stíhání Milana Vinklera uplynulo více než osm let.