Nejvyšší soud znovu otevřel případ sterilizace po porodu

Brno – Nejvyšší soud vrátil ústeckému krajskému soudu žádost ženy o desetimilionové odškodné za provedení sterilizace při porodu v roce 1997. Soudy původně její žalobu proti nemocnici zamítly, odůvodnily to promlčením.

Nejvyšší soud verdikt zveřejnil až dva měsíce od rozhodnutí, spis již vrátil ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem. Nařídil mu znovu projednat žalobu ženy, která tvrdí, že jí po porodu byla bez jejího souhlasu provedena sterilizace. Soudy dosud žalobu odmítaly jako promlčenou, podle Nejvyššího soudu se ale musí znovu zabývat tím, zda nemocnice vznesením námitky promlčení nezneužila svého práva na úkor pacientky. V době soudního rozhodování se totiž měnila ustálená judikatura. Dříve se nárok na náhradu nemajetkové újmy nepromlčoval, což se změnilo až v průběhu projednávání.

Soudy musí také zohlednit rozdílné odborné postavení obou stran sporu. Žena poukazovala, že o sterilizaci dlouho nevěděla, lékaři ji ubezpečovali, že je v pořádku, i když měla potíže s dalším otěhotněním. Podle Nejvyššího soudu přitom má nemocnice profesionální i etickou povinnost provést jakýkoliv zdravotní úkon lege artis, pacient se musí vždy primárně spolehnout na kompetentnost personálu a profesionalitu pracovních postupů. „Na bedlivé ověření těchto aspektů věci se však soudy obou stupňů v podstatě nezaměřily,“ stojí v rozsudku Nejvyššího soudu.

Sterilizovaných žen mohly být podle odhadů stovky až tisíce

Nechtěnými sterilizacemi žen se v minulosti zabýval ombudsman, soudy všech stupňů i Evropský soud pro lidská práva. Nad sterilizacemi oficiálně vyjádřila politování vláda Jana Fischera. V Česku šlo většinou o Romky, byly jich desítky, podle některých odhadů stovky až tisíce. Několik z nich u soudů uspělo, většinou ale získaly nižší odškodnění, než žádaly. Například žena, která chtěla za nezákonnou sterilizaci po císařském řezu milion korun, vysoudila pouze pětinovou částku a omluvu. Žena ze Znojemska, sterilizovaná v roce 1982, se kvůli promlčení musela spokojit jen s omluvou jakožto morální satisfakcí. V některých případech se ženám podařilo s nemocnicemi domluvit na mimosoudním vyrovnání.