Zeman se hájí před kritikou senátorů. Poslal jim dopis

Praha – Prezident Miloš Zeman dnes na svém facebookovém profilu odpověděl na kritický dopis, který mu začátkem prosince poslali senátoři z klubů KDU-ČSL a Starostů. Obhajuje v něm především svou zahraniční politiku a přístup k Číně nebo ke krizi na Ukrajině. Senátoři ho v dopise vyzvali, aby se přestal vzdalovat občanům a rozdělovat společnost.

Původně chtěli lidovci a Starostové pozvat Zemana přímo na schůzi Senátu, aby jim vysvětlil a obhájil svá nedávná vyjádření a postoje. Nepodařilo se jim ale tento návrh odhlasovat, proto prezidentovi na začátku prosince poslali alespoň dopis. Vytkli mu v něm jeho chování vůči Rusku a Číně i „formu komunikace, kterou v poslední době volí“ a kterou se vzdaluje občanům.

Senátoři jsou toho názoru, že Zemanovy oficiální projevy týkající se Ruska a Číny Česko dehonestují a dělají z nás nedůvěryhodného partnera nejen ve strukturách EU, ale také v NATO. Nelíbí se jim ani prezidentův přístup k lidským právům, která prý znehodnocuje kvůli „údajným ekonomickým zájmům“ českých firem. V dopise se rovněž zmínili o tom, že by prezident měl své zahraniční projevy pronášet v češtině.

Vynechte terminologii studené války

„Považuji za důležité trpělivě vysvětlovat své postoje, které se týkají zahraniční politiky,“ stojí v odůvodnění, které dnes Zeman zveřejnil společně s odpovědí na senátorský dopis. Hned na začátku píše, že jeho kritici mají pravdu v tom, že hájí ekonomické zájmy českých firem, a nechápe prý, proč tyto zájmy označují za údajné. „Podle mého názoru jsou naprosto reálné a zahrnují jak podporu českých exportérů v zahraničí, tak podporu zahraničních investic v České republice,“ poznamenal s tím, že třeba jeho cesta do Číny umožnila pro české firmy otevřít čínský trh.

Podle senátora Jana Horníka (nezávislý za TOP 09 a STAN) bylo slovo „údajné“ použito zcela záměrně. Je totiž toho názoru, že v Česku stále existují určité ekonomické skupiny, které se snaží prostřednictvím politiky, a tedy i prostřednictvím vazeb s prezidentem dosáhnout lepších cílů. „My jsme mysleli třeba na skupinu PPF,“ dodává. 

Facebook Miloše Zemana
Zdroj: ČT24/Facebook/prezidentcr

Hlava státu si rovněž stojí za svým postojem k Rusku. Vztah k němu prý nemá být zatěžován terminologií studené války a „je zapotřebí hledat mírové řešení ukrajinského problému, nikoliv řešení s pomocí zbraní“. Na konci dopisu pak reaguje i na výzvu o používání češtiny při zahraničních projevech. „Pokud jde o vaši poznámku o používání jazyka hostitelské země, pokládám ji za projev neznalosti, protože použití překladatelů by dvojnásobně prodloužilo dobu jednání a protože tento způsob komunikace zlepšuje vyjednávací atmosféru,“ vysvětluje Zeman v dopise.

Svou odpověď na kritiku z řad senátorů zakončil prezident větou, ve které vyjadřuje víru, že i jeho oponenti si uvědomují, „že při půlmilionu nezaměstnaných je důležité vytvářet nová pracovní místa a že veškerá má domácí i zahraniční jednání směřují právě k tomuto cíli“. 

Senátoři se v lednu opět pokusí zařadit pozvání prezidenta do Senátu jako bod programu. „Byli bychom rádi, kdyby pan prezident přijal naši pozvánku do Senátu. Tam bychom mohli vést vzájemnou debatu k různým jeho výrokům a jeho úkonům a činům,“ dodává Horník.

Prezident píše senátorům

Vážení pánové,

děkuji vám za váš dopis ze dne 3. prosince 2014. Máte pravdu v tom, že hájím ekonomické zájmy českých firem, a nechápu, proč ve vašem dopise tyto zájmy označujete za údajné. Podle mého názoru jsou naprosto reálné a zahrnují jak podporu českých exportérů v zahraničí, tak podporu zahraničních investic v České republice. V této souvislosti bych rád uvedl, že například má poslední návštěva Číny umožnila otevřít prostor českým firmám pro obrovský čínský trh a vedla k zahájení prvních přímých čínských investic na území České republiky.

Podobně zastávám názor, že náš vztah k Rusku nemá být zatěžován terminologií studené války a že je zapotřebí hledat mírové řešení ukrajinského problému, nikoliv řešení s pomocí zbraní. Tento názor ostatně sdílí i řada dalších evropských politiků. Pokud jde o vaši poznámku o používání jazyka hostitelské země, pokládám ji za projev neznalosti, protože použití překladatelů by dvojnásobně prodloužilo dobu jednání a protože tento způsob komunikace zlepšuje vyjednávací atmosféru.

Věřím, že i vy si uvědomujete, že při půl miliónu nezaměstnaných je důležité vytvářet nová pracovní místa a že veškerá má domácí i zahraniční jednání směřují právě k tomuto cíli.

S pozdravem

Miloš Zeman