S mladými křesťany se v Praze setkal i Duka

Praha – S mladými křesťany, kteří se sjeli do Prahy na několikadenní evropské setkání mladých Taizé, se dnes setkal také pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Na programu dnes byla společná modlitba, jejíž součástí bylo i tradiční několikaminutové tiché zamyšlení. Své poselství poslal mladým i papež František, který nabádal k tomu, aby se lidé nenechali ovlivňovat svými nedostatky.

Takzvaná Pouť důvěry se koná každý rok v jiném evropském městě. V Praze setkání probíhá podruhé po 24 letech. První společná modlitba proběhla včera ve svatovítské katedrále a naposledy se účastníci poutě setkají 2. ledna. Do metropole se letos sjelo na třicet tisíc mladých křesťanů z celého světa, kteří při včerejší úvodní modlitbě zaplnili lavice Chrámu sv. Víta do posledního místa a mnozí seděli dokonce i na zemi. Hlavním prvkem modlitby Taizé jsou meditativní zpěvy, nechybělo ani čtení z bible v několika jazycích a tiché zamyšlení, díky a prosby.

Přehlédnout se nedala ale ani výzdoba katedrály, kde byl vedle mnoha svíček také kříž komunity Taizé, který je malovaný ve stylu byzantských ikon. Kristus na něm není osamocený, obklopuje ho Panna Maria a sv. Jan, ikona kříže má pomáhat člověku sjednocovat svůj pohled a myšlenky. Originál namaloval v 60. letech jeden z bratří komunity.

Po více než 30 let byly kopie kříže převáženy od města k městu, aby provázely setkání podobná tomu, jež se nyní koná v Praze. Pro ně kříže Taizé namaloval tým umělců pod vedením Matěje Formana, umístěny jsou v 17 pražských kostelích, které jsou přes den pro účastníky setkání otevřené.

  • "Je velmi užitečné, aby právě Česká republika poznala trochu jinou část křesťanství - tu mladou, veselou, velmi tolerantní," prohlásil teolog a filosof Tomáš Halík

ČT 2 odvysílala dokument o bratru Rogerovi, zakladateli ekumenické komunity. Česká televize také už rok natáčí časosběrný dokument o přípravách setkání Taizé, který doplní i o jeho průběh a zakončení. Vysílat by se měl v průběhu příštího roku.

K Taizé promluvil i František

Účastníky letošního setkání dnes pozdravil psaným poselstvím také papež František. „Nenechte se ovlivňovat svými nedostatky a mezemi,“ vybízí papež a nabádá k následování Ježíše Krista i vzájemné lásce. Připomněl také 25. výročí od návratu České republiky k demokracii. „Nezapomínejte ve své modlitbě na mučedníky, kteří nezištným sebedarováním a za cenu nesmírného utrpení umožnili své zemi vrátit se na cestu svobody,“ říká.

V programu setkání mají vedle modliteb a náboženských rozhovorů místo rovněž různé workshopy, které se budou věnovat tématům spirituality, vzájemnému porozumění mezi náboženstvími, odkazu Jana Husa či bitvy na Bílé hoře, obecněji pak solidaritě, menšinám nebo paliativní péči.

Účastníci setkání pocházejí ze 65 zemí a nejvíc jich přijelo z Polska, Ukrajiny, Německa, Itálie, Francie, Chorvatska a Běloruska. Ubytování jim nabídli i Pražané, přihlásilo se na 2 500 rodin, které poskytnou nocleh a snídani vždy až čtyřem mladým lidem.

Komunita Taizé je křesťanské ekumenické společenství klášterního typu. Sídlí ve vesnici Taizé v Burgundsku a čítá stovku bratří z různých zemí i církví. Snaha komunity Taizé o smíření a mír ve světě získala četná uznání a bratr Roger, který zemřel v roce 2005, několik prestižních ocenění, mimo jiné Templetonovu cenu.