Muži, který vnikl do generálního štábu, hrozí dva roky vězení

Praha - Muž, který v červenci vnikl do budovy generálního štábu, byl obviněn z pokusu o krádež a poškozování cizí věci. Pokud se obvinění prokáže, hrozí mu až dva roky odnětí svobody. Podle vedoucího 8. oddělení kriminální policie Pavla Justa není podezřelý zaměstnancem armády. Vniknutí cizího muže do generálního štábu bylo podnětem k tomu, aby se k hlídání budovy vrátila vojenská policie. Z rozhodnutí ministra obrany Alexandra Vondry se tak stane od středy. Ostrahu zrušil v loňském roce bývalý ministr obrany Martin Barták kvůli úsporným opatřením v armádě. Vondra krátce po svém nástupu do funkce řekl, že ho tento fakt překvapil.

„Jsme teprve ve stadiu trestního stíhání, ještě jsme nepodali návrh na obžalobu státnímu zástupci,“ uvedl Just. Podle jedné z verzí muž vlezl do budovy okny, podle druhé se dostal do štábu přes rekonstruovanou část objektu. Vzhledem k délce trvání odborných posudků mohou policisté podat návrh na obžalobu zřejmě na konci září.

Jedenačtyřicetiletý muž ze severních Čech pronikl do objektu generálního štábu v polovině července. Na záběrech bezpečnostních kamer bylo zřetelně vidět, jak se zhruba půl hodiny prochází po chodbách štábu, vykopává dveře a pak má několik minut problém se z budovy vůbec dostat.

Původně se předpokládalo, že si muž ze štábu odnesl čtyři pamětní mince v hodnotě několika tisíc korun. Ty se ale nakonec našly zasunuté v sedačce a pod televizí v jedné kanceláři generálního štábu. Nezaměstnaného muže poznala na záběrech z průmyslové kamery bývalá manželka, usvědčují ho i pachové stopy. Muž ale tvrdí, že v Praze v červenci vůbec nebyl. Policie také stále neví, jak se do budovy dostal.

Zloděj v generálním štábu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod