Žáky 5. a 9. tříd možná čekají srovnávací testy

Praha - Kvalitu vzdělávání by podle ministra školství Josefa Dobeše (VV) měly zvýšit srovnávací testy žáků v pátých a devátých třídách základních škol, které hodlá připravit během jednoho roku. Uvedl to dnes na tiskové konferenci resortu. Na platy vysokoškolsky vzdělaných učitelů chce ministr o dvě miliardy a sto milionů korun navíc. Navýšení chce docílit změnami v připravovaném zákoníku práce. Kvůli škrtům ve státním rozpočtu má z jeho resortu také odejít 15 procent lidí. Ministr dnes zároveň informoval o situaci na středních školách a učilištích. Do prvních ročníků nastoupí v září o více než 16 tisíc dětí méně než loni. Ministerstvo proto doporučí krajům školy postupně rušit a slučovat.

Zatímco loni přijaly střední odborné školy 62 400 nových žáků, letos poprvé zasedne do lavic jen 54 200 studentů. Učilištím ubude také 8 tisíc nových žáků, do prvních ročníků nastoupí jen 32 700 učňů. Nejméně se demografický pokles dotkl gymnázií, kam loni nastoupilo 25 tisíc studentů a letos jen o 200 méně.

Populační propad by se měl za pár let zastavit

Brífink ministerstva školství (zdroj: ČT24)

„Výrazný demografický pokles z minulých let, který začíná sužovat střední školy všech typů, navíc brzy dorazí na vysoké školy,“ upozornil ministr. Provoz poloprázdných škol je velmi drahý, ministerstvo přitom musí od tohoto roku šetřit. Kraje, které střední školy zřizují, se ale k rušení škol zatím moc nemají, pro žáky, učitele i rodiče je to většinou velmi citlivá záležitost.

Dobešův tým proto připraví ukázkový model ideální školy a na podzim začne s kraji jednat o tom, jak optimalizovat síť škol. Ministerstvo si navíc slibuje, že výsledky státních maturit rozliší kvalitní školy a krajům poskytnou vodítko při rušení či slučování škol. Populační propad by se ale měl za pár let zastavit, už nyní roste počet dětí ve školkách a na 1. stupních základních škol. Ve školkách bude od září o 16 tisíc dětí více než loni. Prvňáčků letos přibude asi o 3 tisíce.

KSČM státní maturity podporuje

Opoziční KSČM podle své poslankyně Marty Semelové zavedení státních maturit podporuje, a to přes výhrady k tomuto projektu. „Podporujeme i následné ověřování znalostí žáků v pátém a devátém ročníku základní školy, které by mělo přijít později,“ uvedla. Podporu zdůvodnila tím, že se zhoršila kvalita vzdělávání a uměle se zvyšovaly počty žáků na gymnáziích na úkor středních odborných škol a učilišť, což by státní zkouška měla změnit. Výhrady mají komunisté vůči nákladnému provozu maturit a požadují, aby se složení státní maturity stalo „určitou vstupenkou na vysoké školy“.

Žáci při vyučování
Zdroj: ČT24