Kauza exposlance Wolfa, který měl zneužít dotace, míří k soudu

Praha - Případ údajného zneužití dotací, kterého se měl dopustit bývalý poslanec ČSSD Petr Wolf, bude podle serveru Novinky.cz řešit Krajský soud v Ostravě. Wolfovi a jeho manželce Haně hrozí až deset let vězení. Podle spisu zneužili dotace, které Wolfova firma UT 2002 získala na zkoumání vztahu životního prostředí a ekonomického rozvoje. Wolf porušení zákona odmítá, podle něj jde o politicky motivovaný případ.

Spis má podle Novinek více než devět tisíc stran. Výsledná studie, kterou firma UT 2002 předložila, ale podle policie nemá ani zdaleka takovou hodnotu, jak byly náklady vyčísleny. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu měla Wolfova firma údajně z dotace čerpat neoprávněně více než milion korun, kontrola ministerstva pak uvedla, že šlo téměř o dva miliony.

Policisté Wolfa obvinili loni na podzim poté, co ho sněmovna zbavila imunity a umožnila tak jeho trestní stíhání. V jarních sněmovních volbách už nekandidoval. „Věřím, že hravě dokážeme mou nevinu,“ poznamenal už dříve v Právu bývalý poslanec, který se do sněmovny dostal za sociální demokracii, končil v ní ale jako nezařazený.