Výběr krádeží obrazů v České republice od roku 2001

Praha - Výběr krádeží obrazů v České republice od roku 2001:

8. března 2001 - Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem na Litoměřicku přišla o obraz Jana Zrzavého Máří Magdaléna za zhruba tři miliony korun. Koncem března téhož roku policie zadržela dva podezřelé, úkryt obrazu ale prozradil jeden z nich až v prosinci. Soud později vyměřil zlodějům čtyři roky vězení.

13. září 2001 - Olejomalbu rakouského expresionisty Egona Schieleho za několik milionů korun ukradl v českokrumlovském Egon Schiele Art Centru jeden z návštěvníků. Policisté dílo po roce vypátrali a zabavili v Praze. Obraz z galerie ukradl podle policie osmadvacetiletý muž z Prahy 6. Kriminalisté také vypátrali skupinu lidí, jež se mohla na krádeži a případném následném prodeji ukradeného obrazu podílet.

29. července 2002 - Tehdejší šéf televize Nova a nynější europoslanec Vladimír Železný policii oznámil, že mu z galerie Zlatá husa zmizel obraz v hodnotě zhruba 21 milionů korun. Dílo Marka Chagalla Jákobův žebřík ani zloděje se policii nepodařilo najít a případ byl v roce 2004 odložen.

10. října 2002 - Z Památníku Josefa Lady v Hrusicích u Prahy se ztratilo osm originálních obrazů za 2,25 milionu korun. V květnu 2003 policie dopadla pětičlenný zlodějský gang, který měl vloupání na svědomí. Dopadeni byli i překupníci a policie nalezla většinu ukradených obrazů.

9. června 2003 - Šest obrazů malíře a spisovatele Josefa Čapka v hodnotě přes milion korun ukradli zloději z Muzea bratří Čapků v Malých Svatoňovicích na Trutnovsku. O dva dny později policisté zatkli gang podezřelý z krádeže a zajistili i obrazy. Soud později poslal za krádež tři muže do vězení na sedm až osm let, měli na svědomí i další krádeže.

15. února 2004 - Pořadatelé po skončení výstavy Až kometa šlehne nás v pražské výstavní síni Mánes zaznamenali zmizení obrazu Josefa Čapka s názvem Rumba. Policie po půl roce případ odložila, obraz ani zloděje se jí nepodařilo najít. Hodnota díla na aukci by se zřejmě mohla pohybovat kolem dvou milionů korun.

19. března 2005 - Neznámý pachatel či pachatelé se vloupali do starožitnictví v ulici Milady Horákové v Praze 7 a ukradli dva vzácné obrazy Václava Špály v celkové hodnotě 1,25 milionu korun. Pachatele policie podle dostupných údajů nevypátrala.

23. června 2005 - Policisté zadrželi v Plzni muže pro podezření z krádeže asi 400 obrazů místního malíře Miroslava Zikmunda. Muže zadrželi, když lup převážel v přívěsu. Hodnota obrazů v roce 2004 zesnulého výtvarníka byla odhadována na několik milionů korun. Obrazy zmizely asi v polovině května 2005 z ateliéru v Hálkově ulici v Plzni.

24. února 2008 - V noci byly v Praze 6 majiteli ukradeny tři obrazy Václava Špály. V květnu policisté ukradená díla zajistili při jejich prodeji v ulici v Kolkovně v Praze 1. Zadrželi i prodávajícího, který však nebyl pachatelem krádeže, po tom policie podle tisku nadále pátrá. Obrazy mají podle policie hodnotu v řádu desítek milionů korun.

10. listopadu 2008 - Ozbrojený lupič ukradl z muzea v Novém Bydžově na Královéhradecku dva cenné obrazy Jana Zrzavého a Václava Špály. Odnesl si i historické knihy a mince. Celkem způsobil škodu za přibližně čtyři miliony korun. Pachatel podle policie napadl pracovníka muzea a spoutal ho, zaměstnanec vyvázl bez zranění.