Bílé víno škodí zubům, pomůže sýr

Londýn – Pravidelné pití bílého vína může vážně poškodit zubní sklovinu vzhledem ke kyselosti tohoto nápoje. S tímto varováním přišli nově odborníci. Nejde přitom podle nich o značku vína nebo jeho původ. Při testech, které odborníci provedli, měla nejhorší efekt na chrup odrůda ryzlink. Negativní účinky lze ale částečně vyvážit přikusováním sýra, který obsahuje množství vápníku.

Při laboratorních pokusech ztratil dospělý zub namočený v bílém víně za den vápník a další minerály až do hloubky šedesáti mikrometrů skloviny, a to je podle odborníků hodně. Autoři studie zároveň přišli na to, že pokud k vínu zakusujete sýry, riziko poškození zubů tak díky vápníku snižujete. Obecně konzumace jídla ničivé působení kyselin na sklovinu neutralizuje.

„Pokud si chcete dát sklenku vína, udělejte tak při večeři. Dodržte půlhodinovou pauzu, než si vyčistíte zuby a půjdete si lehnout,“ tvrdí vědec Damien Walmsley. Vyhnout bychom se během pití vína měli i pojídání ovoce, třeba jahod nebo přimíchávání ovocných šťáv a džusů.

Odborníci navíc dodávají, že i když si po konzumaci vína zuby vyčistíte, po několika letech si opakované působení kyselého nápoje vybere svou daň. Pozor i na příliš energické čištění, které situaci ještě zhoršuje a vede k další ztrátě skloviny.

Bílé víno
Bílé víno