Japonci si pošmáknou na rybě za tři miliony

Tokio – V přepočtu za více než tři miliony korun (16,28 milionu jenu) vydražila tuňáka na rybím trhu v Tokiu jedna japonská luxusní restaurace a podnikatel z Hongkongu, který vlastní řetězec suši barů. Rybu vážící 232 kilogramů si rozdělí a vyrobí z ní suši - jeden kousek za 240 korun. Oba zájemci uspěli podruhé za sebou: nejdražšího tuňáka v této dražbě získali i loni. Tuňák ale patří i k ohroženým druhům a ekologové usilují o zákaz jeho lovu.

Jde o druhou nejvyšší cenu zaplacenou za tuňáka v Japonsku po rekordních 20 milionech jenů z roku 2001. Ryba byla ulovena severně od hlavního japonského ostrova Honšú ve vodách, které jsou proslulé vysokou kvalitou ryb. Maso tuňáka obecného patří k nejlahodnějším a syrové je používáno k výrobě suši, jehož Japonci snědí víc než kterýkoli jiný národ na světě.

Především v Atlantiku a ve Středozemním moři ale tuňák patří k ohroženým druhům a ekologičtí aktivisté vyzývají k zákazu jeho lovu. Osmdesát procent tuňáků ulovených ve Středozemním moři přitom kupuje právě Japonsko.

Aukce tuňáků v Japonsku
Aukce tuňáků v Japonsku