Chrudim požaduje čestné prohlášení a souhlas k lustraci

Chrudim – Radnice v Chrudimi se rozhodla důkladně prověřovat případné dlužníky. Nelíbí se jí, že příspěvky nebo dotace dál dostávali lidi s nevyřešenými závazky vůči městu. Většina odborů si své pohledávky eviduje samostatně a centralizovaný registr dlužníků neexistuje. Do některých registrů radnice nesmí nahlížet. A proto se vedení chrudimské radnice vydalo vlastní cestou – požaduje čestné prohlášení se souhlasem k lustraci.

Vedoucí finančního odboru Městského úřadu Chrudim Hana Vránová informovala, že některé agendy se řídí zákonem o správě daní a poplatků, a tak jsou veřejně nepřístupné. Vstupovat do nich může pouze správce daně. Pokud má město schválit půjčku, dotaci, pronájem nebo prodej, potřebuje vědět, jestli žadatel nedluží třeba za popelnice nebo dopravní přestupky. Na takovou prověrku ale radnice nemá nárok.

Starosta Chrudimi Jan Čechlovský (ODS) připomněl situace, kdy radnice opravdu schválila například půjčku dlužníkovi. Od listopadu na úřadě proto zavádějí čestné prohlášení. Dokument obsahuje souhlas k lustraci v příslušných registrech. Hana Vránová dodala, že takové prohlášení pak umožní radnici vstupovat do údajů. Většina lidí, které v Chrudimi oslovil štáb České televize, nevidí na přístupu radnice nic špatného.

Na otázku, jak bude město postupovat, když někdo odmítne čestné prohlášení podepsat, radní odpověděli jednoznačně. Žádostí se v takových případech bude ještě zabývat zastupitelstvo. Šance na úspěch jsou prý ale minimální.

/*json*/{"map":{"lat":50.0853443975,"lng":15.8917236328,"zoom":9,"mapTypeId":"roadmap"},"markers":[{"lat":49.951661721523,"lng":15.799026489258,"type":"1","description":""}],"polylines":[],"circles":[],"polygons":[],"rectangles":[]}/*json*/