V pražské zoo uhynula samice kriticky ohroženého gaviála

Praha - V pražské zoo uhynula samice vzácného krokodýla gaviála indického. „Příčinou úhynu pětileté samice, která do Prahy přišla spolu s šesti ostatními gaviály v lednu loňského roku, byl dle provedené pitvy akutní zánět žaludku, který vyústil v selhání základních životních funkcí,“ informoval mluvčí zahrady Vít Kahle. Zoo Praha je jedinou evropskou zahradou, která gaviály chová. Důvody vzniku silného zánětu budou podle mluvčího známy až po laboratorních testech za zhruba tři týdny. Krokodýl uhynul v úterý.

Uhynulá samice byla od příchodu do pražské zoo objektivně nejslabší ze sedmi zvířat. Nicméně její kondice byla i podle pitvy velmi dobrá, uvedl Kahle. Ostatní gaviálové, tři samci a stejný počet samic, momentálně žádné příznaky onemocnění nevykazují a jsou v pavilonu Čambal. Ojedinělý projekt vytvoření skupiny gaviálů v Praze podpořil magistrát 20 miliony korun na vybudování speciálního pavilonu.

Gaviálům hrozí bezprostřední vyhynutí

Gaviál indický je velmi vzácný krokodýl, kterému v přírodě hrozí bezprostřední vyhynutí. Pražský záchranný chov je zřejmě mimo Indii největší na světě. Loňský příjezd skupiny gaviálů do Prahy byl vůbec největším exportem gaviálů, který kdy byl z jejich vlasti uskutečněn. Mimo Indii se gaviálem může pochlubit jen deset zoo, a to v USA, Japonsku, Singapuru a na Srí Lance. Ve všech dohromady jsou chovány zhruba dvě desítky jedinců.

V několika posledních izolovaných rezervacích v Indii a Nepálu přežívá v posledních letech pouze posledních asi 200 dospělých jedinců, z toho jen desetina jsou dospělí samci. Gaviál je tak bezprostředně na existenční hranici a bez energických záchranných opatření podle zoologů patrně v přírodě zakrátko vyhyne.

Gaviál

Ze všech krokodýlů je gaviál nejvíc vázán na vodu, na souši je neobratný, v plavání a potápění ale nedostižný. Vyznačuje se rozvinutým sociálním životem v harémově uspořádaných skupinách, péčí o potomstvo, nepřeslechnutelnými hlasovými projevy samců i dramatickými souboji samčích rivalů. Samci dorůstají velikosti šest až sedm metrů.