V jižních Čechách vytlačují přemnožené kachny labutě

České Budějovice - Z jižních Čech mizí labutě. Podle ornitologů je jich na zimovištích jen asi čtvrtina oproti stavu před deseti lety. Většina těchto velkých vodních ptáků se přesunula do Rakouska a Bavorska. Příčiny vědci neznají, spekulují ale hlavně o přemnožení divokých kachen, které labutím konkurují.

Na zimovišti v centru Českých Budějovic hejno labutí pořád ještě je. Oproti stavu před deseti lety z něj ale zbyl jen zlomek. Toto centrum je druhým nejvýznamnějším zimovištěm labutí v Česku, letos jich tady ale ornitologové napočítali jen necelých sto. „Od počátku 21. století pozorujeme prudký pokles labutí,“ konstatuje ornitolog Petr Bürrger. „Je to tak třetina nebo čtvrtina počtu, který tady byl zaznamenáván v devadesátých letech,“ doplňuje jeho kolega Jiří Pykal.

Populaci českých labutí podle všeho nezdecimovaly nemoci, chemické látky, nebo lovci. Velká část ptáků se podle ornitologů přesunula o několik desítek či stovek kilometrů na jih nebo jihozápad. S nadsázkou lze říct, že dvacet let po sametové revoluci se labutě hromadně stěhují do Německa a Rakouska. „Zhruba 40 až 50 % všech zpětných hlášení o jihočeských labutích v zimě je z Dunaje v Linci, z Vídně nebo z Bavorska,“ říká Jiří Pykal.

Míň labutí zaznamenali, kromě rodičů s dětmi, hlavně hasiči. Ti v zimě obvykle zamrzlé ptáky vyprošťují. „V minulých letech jsme vyprošťovali desítky labutí, letos je jich zatím pět,“ informuje mluvčí Hasičského záchranného sboru v Českých Budějovicích Vendula Matějů. Vědci hovoří o celkových změnách v ptačí populaci. Nejčastěji zmiňovanou teorií je vliv uměle odchovaných divokých kachen. „Ty kachny labutím zřejmě konkurují, v běžném životě jsou takové hbitější,“ vysvětluje Jiří Pykal. Úplné zmizení labutím zatím podle odborníků nehrozí. Fenomén ale chtějí dál zkoumat.