Jak vybrat kvalitní sekt na silvestrovský večer?

Praha - Nejenom o Vánocích či na prahu nového roku, ale také při různých rodinných oslavách anebo svátečních příležitostech bouchají v domácnostech „šampáňa“, až někdy létají ze stropů dokonce kousky omítky. Ne všichni ale vědí, že to „šampáňo“ vůbec nemusí být jen pravé šampaňské a že sekt a šumivé víno může být v podstatě to samé. Jak už to ale bývá u nejrozličnějších výrobků všeho druhu i v šampaňském a sektech existují velké rozdíly v kvalitě, a tedy samozřejmě i v chuti a vůni. Jaké tedy vybrat, abychom si na Silvestra nepřiťukávali patoky?

Co je šampaňské

Vína šampaňského typu neboli šumivá vína se vyrábějí takzvanou šampaňskou metodou. Ta spočívá ve smísení vína a jeho kvašení v lahvích, během kterého vzniká alkohol a oxid uhličitý. Šumivé víno vyrobené klasickou metodou, tedy v lahvi je daleko více kvalitní a také ceněné. A na tomto místě je třeba také zdůraznit, že pouze šumivé víno vyrobené v Champagni ve Francii může být pojmenované jako šampaňské, jinak bychom měli mluvit o šumivém vínu.

Enolog Fedor Malík:

„Každý výrobce sektu by si měl uvědomit, že v technologii napodobuje šampaňské, tedy čím lepší sekt, tím je bližší šampaňskému.“


Jistou modifikací klasicky vyrobeného šumivého vína je transverzní metoda. Víno sice v lahvi kvasí, ale výrobci s ním ještě dodatečně manipulují a expedují ho zpravidla v jiném obalu. Méně pracná a navíc produktivnější je tanková výroba šumivého vína, na jejímž konci jsou šumivá vína běžné kvality. 

Co prozradí bublinky

Důležitým ukazatelem kvality šumivého vína je tzv. perlení. To má na svědomí oxid uhličitý, jenž vzniká ve vínu během fermentace. V závislosti na chemickém složení dochází v lahvi ke změně mezi vázanou a rozpustnou formou tohoto plynu. Tento proces pak významně ovlivňuje kvalitu bublinek. Dlouhotrvající perlení a drobné bublinky oxidu uhličitého pak na víno prozrazují, že v lahvi trpělivě zrálo několik let, aby pak spotřebitele okouzlilo jemným perlením.

Druhy šumivého vína:

Rozlišujeme následující druhy šumivého vína:

  • šumivé víno
  • jakostní šumivé víno (sekt )
  • jakostní šumivé víno vinařské oblasti (sekt vinařské oblasti )
  • pěstitelský sekt

Podle obsahu cukru se šumivá vína označují takto:

  • brut nature nebo přírodní tvrdé - obsah cukru pod 3 g/l
  • extra brut nebo přírodně tvrdé - obsah cukru mezi 0 g/l a 6 g/l
  • brut nebo tvrdé - obsah cukru nižší než 15 g/l
  • extra dry nebo zvláště suché - obsah cukru je mezi 12 a 20 g/l
  • sec nebo suché - obsah cukru mezi 17 a 35 g/l
  • demi sec nebo polosuché - obsah cukru mezi 33 g a 50 g/l
  • doux nebo sladké – obsah cukru větší než 50 g/l


A co barva

Profesor Fedor Malík z Bratislavy je uznávaným enologem. Pravidelně předsedá porotě na degustacích, nechyběl ani na testu šumivých vín, která proběhla za účasti České televize v prosinci 2009 ve Valticích. O kvalitě a barevnosti šumivých vín říká: „V bílých vínech, stejně jako v sektech, se objevuje sluníčko. Ty časy před dvaceti lety, kdy víno bylo bledé jako voda, jsou dávno pryč. Čím je ve víně více barevnosti a žlutosti, tím víc bude pro spotřebitele přitažlivější.“ A spotřebitelé si podle něj tyto charakteristiky uvědomují, mají více zkušeností a znalostí o šumivých vínech a žádají vyšší kvalitu.

Test kvality běžných šumivých vín

Velký test šumivých vín zorganizovala za podpory České televize Mladá fronta Dnes. Degustátoři si vzali na mušku celkem osmnáct šumivých vín. Hodnotili stobodovou stupnicí, kdy sto bodů bylo maximum, které může produkt získat. Za každý drobný nedostatek se body odečítaly. Testující zajímaly nejenom vzhled, vůně, chuť a celkový dojem, ale také perlení. Vína proto nalévali do sklenic, aby mohli zhodnotit šumění.

„Od laciných vín, která byla předmětem posuzování, jsme žádné zázraky čekat nemohli. Zázrak se skutečně nekonal, ale našli jsme několik sektů, které bych si rád otevřel. Vítězné víno bylo nádherné a asi dvě další s krásnou žlutou barvou měla ušlechtilost šampaňského,“ komentoval výsledky testu Malík.

Vítězem testu se stal Chateau Bzenec brut vyrobený klasickou metodou. Na druhém místě překvapivě skončila Femme fatale ze Soare sektu. Překvapením je i čtvrté místo, které obsadila žhavá novinka - růžový sekt Motýl z Mikulova, tedy z produkce Bohemia sektu. Dopadl tak lépe než klasika ze Starého Plzence – Bohemia demi sec - nejprodávanější šumivé víno na českém trhu.

Kompletní pořadí testovaných šumivých vín:

  1. Chateau Bzenec brut, počet bodů: 85
  2. Femme fatale demi sec, počet bodů: 84,4
  3. Freixenet Cordon negro cava brut, počet bodů: 83,5
  4. Motýl Rosé demi sec, počet bodů:82,5
  5. J.P.Chenet Blanc de Blancs brut, počet bodů: 81,4
  6. Freixenet Carta Nevada cava demi sec, počet bodů: 81,0
  7. Znovín de Lux brut, počet bodů: 80,6
  8. Bohemia sekt demi sec, počet bodů: 80,6
  9. Mikulovská Venuše demi sec, počet bodů: 80,6
  10. Hubert club polosladké, počet bodů: 80,5
  11. Francois Montand Blanc dr Blancs brut, počet bodů:80,4
  12. Soare sekt demi sec, počet bodů: 80,1
  13. Pilsner sekt demi sec, počet bodů: 80,0
  14. Codorniu Clasico Cava demi sec, počet bodů: 79,9
  15. Bohemia sekt Rosé brut, počet bodů: 79,1
  16. Chateau Valtice Grandirosso brut, počet bodů:78,1
  17. Saint Croix sekt brut, počet bodů: 78
  18. Rossijskoe igristoe demi sec, počet bodů: 75,6

 
Jak nejlépe vychutnat šumivé víno

Požitek z šumivého vína si nejlépe vychutnáte, když ho dobře vychladíte a ke konzumaci použijete vhodné skleničky. Nejvhodnější jsou úzké sklenice, kde vynikne perlení i aroma vína. Dobré je koupit si víno několik dnů předem. Nechte ho alespoň dva dny vychladit v lednici při teplotě v rozmezí 5 až 7 stupňů Celsia.

Při otevírání je nutno dbát zvýšené opatrnosti protože v lahvi je velký tlak a zátka může vyletět rychlostí až 300 kilometrů za hodinu. Vychlazený nápoj nalévejte do nakloněné sklenice, aby víno stékalo po stěně, bude méně pěnit. Nalévejte nadvakrát, nejdříve jen trochu, teprve když se víno ve sklenici uklidní, dolijte zbytek.