Loňské víno je příliš sladké, vláda povolila přikyselování

Praha - Čeští vinaři dostali od kabinetu premiéra Fischera opožděný vánoční dárek. Na včerejším jednání jim totiž vláda udělila výjimku a povolila v letošním vinařském roce přikyselovat své produkty. Díky tomu by domácí vína měla lépe odolávat konkurenci těch dovážených.

Hrozny z tuzemské sklizně měly kvůli loňskému extrémně slunečnému počasí příliš vysokou cukernatost, a proto je bylo třeba mírně přikyselit. To povoluje unijní legislativa ve výjimečných klimatických případech, kdy by bez úpravy vína klesla jeho kvalita. Ke stejnému kroku už přistoupili i Němci a Rakušané.

Češi se většinou potýkají s opačným problémem, kdy kvůli klimatickým podmínkám s kratším slunečním svitem jsou pro nás typická spíš vína doslazená.

Video Vláda povolila přikyselování vína
video

Vláda povolila přikyselování vína