Vinaři se bojí o sklizeň ledového vína

Praha – Letošní teplé počasí znamená ohrožení pro takzvané ledové víno. To se totiž musí sbírat, jen když jsou teploty pod nulou. Jenže zima v Česku zatím nekraluje a vinaři tak stojí před otázkou, jestli sbírat teď a mít jen výběr z bobulí, nebo čekat na mráz – s tím rizikem, že z vína nezbude nic.

Aby se víno mohlo pyšnit označením ledové, musí se sbírat při minus sedmi stupních Celsia a ještě zmrzlé lisovat. Čekání na ideální teplotu znamená ohrožení vína plísněmi a zvěří.

Ledové víno patří k těm nejluxusnějším. Tomu také odpovídá cena. Za lahvičku o objemu dvou deci zájemce zaplatí tři stovky, ale cena se může vyšplhat i na patnáct set či víc. „Cena musí odpovídat všem nástrahám,“ říká vinař Machovec.

Poslední úspěšný ročník ledového vína byl rok 2007. Jestli se vedle něho ve fonotékách objeví i lahve s etiketou 2009, ukáže čas.