Řidiči se musí při cestách po Evropě připravit na různá překvapení

Praha – Při cestách autem na dovolenou do zahraničí zažívají řidiči každoročně nepříjemná překvapení – policie je zastaví kvůli porušení pravidla, které je v cizí zemi zcela nové, nebo na ně zkrátka zapomněli. Autem za hranice vyjíždí každý rok o letních prázdninách více než milion Čechů, novinky v pravidlech silničního provozu je oproti loňskému létu čekají na Slovensku, od loňského června platí nová pravidla také v Chorvatsku. V Evropě platí další pravidla, která sice v některých případech nejsou závazná, avšak řidiči by si je měli před cestou připomenout.

Jak postupovat při nehodě?

Řidiči jsou povinni v případě nehody kdekoli v Evropě označit místo výstražným trojúhelníkem a s případnými dalšími účastníky havárie si prokázat totožnost. Je-li při nehodě někdo zraněn, musí její další účastníci nebo i projíždějící řidiči přivolat pomoc – záchranku a také policii. Ve většině zemí je neposkytnutí pomoci trestné. U drobnějších kolizí by ovšem jejich účastníci měli vzít v úvahu fakt, že v některých státech je přivolání policejní hlídky spojeno se zaplacením poplatku. Ve většině evropských zemí vyžaduje legislativa pro přepravu dětí i používání autosedaček.

Před cestou je nutné svůj vůz připravit

Před letním cestováním by řidiči neměli podcenit ani technickou přípravu svého auta. Důležité je zkontrolovat stav pneumatik, brzdové, chladicí a výfukové soustavy. Kontrolou by měl projít i akumulátor a tlumiče. Před odjezdem na dovolenou se vyplátí prověřit i stav klimatizace ve vozidle.

Nepodepisujte to, čemu nerozumíte

Vždy platí pravidlo, že by člověk neměl jiným účastníkům provozu (resp. nehody) ani policistům podepisovat nic, čemu nerozumí. Při případném výslechu u policie má cizinec vždy právo na tlumočníka. Pomoci mohou také ambasády. Je proto vhodné mít v telefonu číslo českého velvyslanectví či konzulátu. Řešení vážných problémů nahrává také to, že letos ceny hovorů z mobilních telefonů v zahraničí díky nařízení EU výrazně klesly.

Nejste-li vlastníkem auta, potřebujete plnou moc od majitele

Před samotnou cestou by si měl řidič uvědomit, je-li vlastníkem auta, kterým pojede. Není-li tomu tak, měl by mít u dokladů připravenu také plnou moc k vycestování do zahraničí. Optimální je notářsky ověřený dopis o zapůjčení vozidla opatřený překladem. V některých státech EU je totiž takový dokument povinný. Každý musí mít v autě podepsaný doklad o povinném ručení (zelenou kartu). Zelená karta slouží jako doklad o zaplacení povinného ručení i na našich silnicích.

Nezapomeňte na pas pro malá zvířata

Pokud do zahraničí cestujete se zvířaty, mohou policisté požadovat jejich speciální pas. V něm musíte mít i potvrzení o očkování proti vzteklině. Podmínkou vydání pasu je označení zvířete tetováním nebo mikročipem od veterináře.

Pro cesty po EU stačí mít český řidičák

Dobrá zpráva pro české řidiče je, že si při cestě do států Evropské unie i do Chorvatska nebo Švýcarska vystačí z českým řidičským průkazem a nepotřebují ani cestovní pas – postačuje občanský průkaz. Pro bezproblémovou jízdu doporučujeme cestovat s pasem. Pokud jedete s dětmi do patnácti let a nejsou zapsané v pasu, pak musí mít pas vlastní.

Především je třeba uvědomit si při cestách do zahraničí, že platí základní poučka: Neznalost zákonů neomlouvá.