Za romskou kuchyní do Mariboru

Maribor - Po celé Evropě bojují Romové s předsudky. Ve Slovinsku teď chtějí získat srdce většiny obyvatel přes plné žaludky. V Mariboru byla otevřena první romská restaurace v zemi. Aby mohli přivítat první hosty, museli majitelé překonat řadu překážek.

Ve Slovinsku otevřeli první romskou restauraci (zdroj: ČT24)

Mají dva měsíce zpoždění, přesto neskrývají spokojenost. Mariborští Romové si konečně plní svůj sen. Jejich zbrusu nová restaurace servíruje cikánské pochoutky prvním hladovým zákazníkům - jako vůbec první ve Slovinsku. „Menu pokrývá všechno od polévek k dezertům. Nabízíme třeba špenátovou nebo zeleninovou polévku a nejrůznější hlavní jídla,“ konstatovala šéfkuchařka Ajsa Mehmetiová.

Zdánlivě jednoduchá jídla mají oslnit nezvyklým kořením a překvapivě lahodnou chutí. Romští provozovatelé doufají, že si jídlem získají jinak nepříliš nakloněnou většinovou společnost. A že Slovinci díky dobré kuchyni doplněné skvělým servisem změní názor na Romy, ve kterých zatím vidí hlavně lenochy a zloděje. Přesvědčit je má pětičlenný tým, který se o restauraci stará. „Je tu jídlo pro všechny. I pro ty, co nemají rádi maso. K těm já ale nepatřím,“ podotkl číšník Bejta Zenel.

Romové se potýkali s řadou problémů

Rozjezd podniku přitom Romové neměli vůbec jednoduchý. Proti projektu se hned v počátku postavila část obyvatel druhého největšího slovinského města. Podle odpůrců restaurace je ve čtvrti hospod už moc. V budově patřící městu si přáli raději centrum sociálních služeb pro mladé i staré. Ozývají se i hlasy, že taková restaurace do blízkosti škol nepatří. Starosta ale xenofobům odmítl ustoupit. „Prošli jsme řadou kontrol. Všem moc děkuji za pomoc a radu při přípravě dokumentů a dalších věcí, které jsme neznali,“ prohlásil předseda občanského sdružení Pralipe Fatmir Beciri.

Majitelé věří i ve shovívavost Evropské unie, která na provoz přispěla v přepočtu skoro 8,25 milionu korun. Brusel to ale podmiňoval tím, že se vařit začne nejpozději prvního února - což občanské sdružení nestihlo. Teď doufá, že dotace nebude muset vracet. Víc ho ale zajímá, jestli tradiční romská kuchyně přiláká dost hostů. Vzor vidí v Gézovi Ásósovi, který si cikánský podnik otevřel předloni v Maďarsku. Přestože jsou maďarští Romové často terčem útoků, jeho restauraci se daří.