Na Vánoce do Egypta? Země doufá v lepší zítřky

Káhira - Egyptská revoluce a nepokoje v zemi dál negativně ovlivňují tamní hospodářství, které je z velké míry závislé na cestovním ruchu. Cizinci se ale do země často bojí. Egypťané se s tím snaží bojovat, často ovšem neúspěšně. Nyní doufají, že lidé za teplem zamíří aspoň na Vánoce a Silvestra. Výrazný propad návštěvnosti trápí i světoznámý Luxor.

Luxor, Sfinga, Údolí králů, pyramidy se staly pojmy, které po staletí lákaly turisty z celého světa. Běžně sem mířily statisíce lidí, po roce 2011 ale přišel útlum. „Teď je vrchol sezony, ale jak vidíte, časy jsou zlé. Snad to bude v příštích měsících lepší. Snad pomohou Vánoce a Nový rok,“ uvedl pilot vyhlídkového balonu Khaled Marghany. 

Vánoční turistika není masovou záležitostí. Je totiž drahá

Z hlediska vánočního cestování jde o mírný optimismus. „Reálně zájezdy na Vánoce a na Silvestra jsou velice dobře prodané,“ řekl Tomáš Cikán, člen prezidia Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Vánoční turistika je přitom z celého roku nejdražší. „Přes Vánoce bude v zahraničí asi 100 tisíc lidí,“ poznamenal Cikán. Vánoční turistika ale podle něj nikdy nebude běžným jevem pro masu.

Na turisty v Egyptě čeká celá řada možností, jak prohlídku starověkých památek prožít. Mohou se jen procházet, projet se na čtyřkolkách nebo se proletět balonem. Hotely tu jsou často ale prakticky prázdné, a to hlavně ty luxusnější. 

„Ministerstvo turistiky má o Luxor velký zájem. Příští rok se tu bude otvírat nová Avenue - projekt, na kterém se pracuje už pět let. Stát přišel na spoustu peněz, deseti miliony egyptských liber přispěla i Evropská unie. Doufám, že to Luxor vrátí zpátky na výsluní. Musíme vydržet,“ konstatoval ředitel hotelu Hilton Luxor Christoph Schleissing. 

Ulice, které bývaly přeplněné turisty, teď každopádně zejí prázdnotou. „Jen tady v Luxoru žije asi milion lidí. Díky politické a ekonomické situaci je naprostá většina z nás bez práce. V podstatě všichni jsou tu závislí na turistice,“ podotkl obyvatel Luxoru Ashraf Omar Mohamed. 

Vánoční destinace - Egypt (zdroj: ČT24)

Turismus totiž znamená pro Egypt asi sedm procent hrubého domácího produktu. Za poslední rok ale klesla návštěvnost až o třetinu.