CK Pradok zkrachovala, klienti budou plně odškodněni

Praha – Zkrachovala další cestovní kancelář – CK Pradok. Podle prvních informací má cestovka 172 klientů v Řecku. Pro případ úpadku je pojištěná u Generali, která zajistí návrat klientů do Česka a také odškodnění těch, kteří už na dovolenou neodjeli. Odškodnit by se podle vedení Pradoku i pojišťovny mělo podařit všechny klienty. CK Pradok je střední cestovní kanceláří, ročně odbavila necelých 5 tisíc klientů. Letos se jedná již o sedmou cestovní kancelář, která zkrachovala.

Pradoku zlomila vaz dluhová krize v eurozóně a recese doma. "Je to kombinace situace v
Řecku, bankovní krize i složité situace doma. V době ekonomické krize přitvrdili naši obchodní partneři své platební podmínky a platbám předem v plné výši jsme bohužel nebyli schopni dostát. Slevovému kolotoči nakonec asi podlehne každý,„ podotkl Jiří Káš, jednatel Pradoku, který tvrdí, že se pro záchranu cestovky snažil udělat vše, co bylo v jeho silách. “Snížil jsem počet zaměstnanců, sám v podstatě neberu žádné peníze. Ale ani to nepomohlo," popsal v rozhovoru pro Českou televizi.

Všichni klienti, kteří dosud neodcestovali, obdrží od vedení firmy omluvný dopis s podrobnými instrukcemi, jak uplatnit své nároky na odškodnění. Na návratu klientů zkrachovalé cestovky, kteří zůstali v zahraničí, se už pracuje. „Naši specialisté společně s asistenční službou pracují v těchto chvílích na zajištění bezpečného návratu všech českých turistů zpět do vlasti,“ uvedl generální ředitel pojišťovny Generali Štefan Tillinger. Klienti Pradoku, kteří na dovolenou neodjeli, mohou žádat kompenzaci, například prostřednictvím asistenční služby pojišťovny.

Jiří Káš, jednatel Pradoku:

„S ohledem na dostatečný rozsah pojištění budou řádně odškodněni všichni klienti. Přál bych si, aby naši klienti přijali mou omluvu za nastalou situaci.“

Výše kompenzace, kterou by měli klienti Pradoku dostat, se zatím jen odhaduje. Cestovka byla pojištěná na téměř 7,2 milionu korun. „Podle informací z CK by mělo být prodáno cca 360 zájezdů za přibližně 4,3 milionu korun, z čehož v tuto chvíli vyplývá, že by všichni klienti CK měli být odškodněni ve 100procentní výši,“ potvrdil mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka. Konktrétní výše plnění pojišťovna vypočítá po vyhodnocení všech nároků uplatněných v zákonné lhůtě 6 měsíců.

Zájezdy pořádané Pradokem nakoupili také klienti cestovní agentury Invia.cz. Ti by ale měli odjet na své dovolené v plánovaném termínu. Jejich zájezd totiž chrání nové pojištění agentury. Nejpozději do týdne obdrží díky této pojistce od Invia.cz poukaz na nákup nové dovolené v cenové hodnotě původního zájezdu. Vymáhání financí ze zákonného pojištění cestovní kanceláře se ujme partner agentury společnost AXA Assistance, informoval ředitel marketingu agentury Michal Tůma.

Cestovní kancelář Pradok působila na českém trhu již od roku 1990. Specializovala se zejména na zájezdy do Řecka a na řecké ostrovy. Dále nabízela pobyty na Kypru, v Turecku a ve Španělsku. V zimní sezoně zajišťovala lyžařské zájezdy do Rakouska. Za 23 let své existence cestovka obsloužila 100 tisíc zákazníků.