Turisté svůj výlet do Londýna během olympiády raději oželí

Londýn - Londýnští hoteliéři se už měsíce připravují na olympijské hry, na největší událost letošního sportovního léta. Vidí v nich hlavně možnost snadného přivýdělku a úměrně prestiži akce zvýšili i ceny za ubytování. Dva měsíce před začátkem her ovšem mnozí litují, zájem o ubytování mají jen skalní příznivci olympiády. Běžní turisté o vysoké ceny nestojí.

Vydělat za každou cenu se na letních olympijských hrách jednoduše nedá, jak zjistili Britové. Na přehnané ceny turisté neslyší, a řada hotelových pokojů tak zůstane prázdná. „Řada cestovek v zahraničí, které běžně do Británie jezdí, se sem letos vůbec nevydá. Nemůže na tom totiž vydělat, když jsou ceny ubytování tak vysoké,“ vysvětluje agent cestovní kanceláře Select Travel Service John Martin. 

Problém se přitom netýká jen Londýna a jeho okolí, vysoké ceny trápí prakticky celou zemi. Během her je výrazně dražší většina britských hotelů. „Zjistili jsme, že lidé za těchto podmínek radši vyrazí do jiných evropských zemí než k nám. Olympiáda jednoduše není nekonečným lákadlem,“ dokládá i generální ředitelka obchodního sdružení UKinbound Mary Rance. 

David Leslie, mluvčí agentury VisitBritain:

„Olympiáda samozřejmě krátkodobě ovlivní ekonomiku Velké Británie, je nutné to ale vnímat hlavně dlouhodobě.“ 

Sdružení britských cestovních kanceláří odhaduje, že do Británie dorazí v létě až o čtyřicet procent běžných turistů méně než loni. Původně se přitom čekal růst. Podle Británie jsou olympijské hry nejlepším marketingem, jaký si může dovolit. Zemi tak nevadí, že do ní zavítá méně běžných turistů. Čeká totiž, že po skončení olympiády se turisté jen pohrnou.

Běžné turisty odrazují od Londýna vysoké ceny (zdroj: ČT24)