Podmínky pro lyžování v Alpách se lepší, sněžit má znovu na silvestra

Praha/Řím/Vídeň – Zástupci českých cestovních kanceláří prozatím nezaznamenávají velký zájem Čechů o alpská střediska. Na vině je podle nich nejistota kvůli teplému počasí a obavy z nedostatku sněhu. Podle spolupracovníků ČT z alpských zemí však většina lyžařských středisek v posledních dnech nabízí uspokojivé podmínky. Před Vánocemi zde připadl nový sníh, a i když přes den teploty stoupají nad nulu, v noci se drží pod bodem mrazu. Další vlnu nového sněhu navíc Alpy čekají těsně před silvestrem.

„Ta situace se krátce před Vánoci značně zlepšila. Kolem 18. prosince začalo silně sněžit a například v Dolomitech jsou prakticky všechny skiareály otevřené, totéž platí o západní části Alp při hranicích s Francií,“ sdělil po telefonu redaktor italské rozhlasové a televizní stanice RAI Josef Kašpar.

V italské části Alp by mělo znovu začít sněžit kolem 30. prosince. Přitom ještě před měsícem se lyžovalo prakticky jen na vysokohorských ledovcích a hoteliéři hlásili pokles tržeb až o devět procent. Podle Kašpara však na nižším zájmu o lyžování v Alpách není ani tak nedostatek sněhu, jako spíše ekonomická krize.

Italské Alpy
Zdroj: ČT24

V případě, že je lyžařské středisko mimo provoz, nabízejí některé cestovní kanceláře klientům jiný termín nebo vrácení peněz. Ze zákona ale takovou povinnost nemají. Ceny skipasů přitom kvůli nižšímu počtu lyžařů rozhodně nerostly. „Ceny zůstaly buď stejné, nebo na některých místech poklesly o 5 až 10 procent. Jezdí sem hodně cizinců, ale návštěvníků je celkově o deset až 15 procent méně než v minulých letech,“ dodal Kašpar.

Rakouská část Alp byla v minulých týdnech kvůli vysokým teplotám jednou z nejvíce postižených oblastí. I zde se však situace postupně lepší. „Dá se říci, že od 20 cm po 1 metr je prakticky všude. Na mnoha místech je však umělý sníh,“ řekla spolupracovnice Českého rozhlasu Marie Wodhamsová. O návštěvníky však hoteliéři na rozdíl od oblastí v Itálii nemají mezi svátky nouzi. Ve většině větších středisek zimních sportů je plno, i když lze stále najít ubytování v horských penzionech, jak dodala redaktorka.

Komentář Marie Woodhamsové a Josefa Kašpara (zdroj: ČT24)