Synergie Miroslava Pelty a spol.

Do fotbalového mistrovství Evropy, které se má v roce 2020 konat ve 13 zemích celého kontinentu, by ráda zasáhla i Česká republika. Hlavním problémem tuzemského spolupořadatelství je ale nevyhovující stadion. Kritériem je minimálně 30 tisíc míst a tolik jich není ani na Letné, ani v Edenu.

Variant bylo v minulosti několik. Přebudovat Spartu, pomník Petra Macha, kde léta šéfoval Miroslav Pelta, nebo zrekonstruovat Rošického stadion na Strahově, vedle kterého už dotyčný nějakou dobu vládne fotbalové asociaci. Možnost by byla i v rekonstrukci brněnských Lužánek, i když asi jen v hlavě Rudy Kovandy. A odehrát to celé s mobilními hledišti na jablonecké Střelnici by prošlo asi jen v případě, kdyby Pelta jako delegát mistrovství světa v plážovém fotbalu mohl lobovat ze všech stran, usrkávat limonádu a sem tam se zaběhl opálit, když už na tom Tahiti koncem září bude.

Problém podobných staveb je nasnadě: využití. Ve Varšavě by o tom po loňském Euru mohli vyprávět. Obhájci projektu jistě namítnou, že atletická dráha, hotel, kanceláře a obchoďák navíc snad nejsou málo. Jsou, uvědomí-li si člověk, kolik už jen teď chodí na reprezentační zápasy fanoušků (z nichž polovina má vstupenky zadarmo) a kolik se po metropoli povaluje nákupních center. Některá zejí prázdnotou, jiná už zavřela krám a další pro jistotu radši ani neotevřela. A hlavně – pořád je to jedno obrovské monstrum, které se musí krmit. Zdravím O2 arénu.

Nejdříve však přijde na řadu nové sídlo fotbalové asociace. Ivan Hašek prosazoval Lipence, v nichž shodou okolností bydlí, nakonec to bude Strahov. Zdejší majetek už ČSTV převedl za 129 milionů do rukou FAČR. „Byli jsme rozhodnuti vyvarovat se stavebních gigantů a chtěli jsme firmu s českým kapitálem, která si bude zakázky vážit,“ vysvětlil generální sekretář Rudolf Řepka, proč na asociaci sáhli v jistě transparentním výběrovém, jen trochu delším řízení po nechvalně proslulé společnosti Syner. Kritici ji dlouhodobě vytýkají zejména propojení s vedením Liberce a podezřelým získáváním kšeftů a dotací.

Není sporu o tom, že zakázky, na níž poslala UEFA a FIFA v přepočtu více než 150 milionů korun, si podnik spojený s legendární losovačkou v Karlových Varech bude vážit. Výhodou je, že v české kotlině se zná každý s každým. Jako třeba Pelta s Petrem Syrovátkou. Vezměme si třeba sponzorství Baumitu Jablonec. Ten patří Peltovi a Syner na klub úplnou náhodou přispívá. Ne nadarmo se proto Liberci a Jablonci už dávno přezdívá Synerov a Peltov. Spolupráce to je jistě zanícená a výstavbou čtyřpatrového objektu pro vedení asociace, ale i mládežnické reprezentace, síně slávy nebo tiskovky se ještě více prohloubí. A až naskočí Bílí Tygři na trávník, dílo bude dokonáno.