Lid versus platy manažerů

Dovedete si představit, že by se u nás v České republice konalo všelidové hlasování o platech manažerů? Že by lid schvaloval, kolik může brát, nejen generální ředitel polostátního ČEZu, ale třeba i ředitel Škodovky nebo Národního divadla? Já tedy ne!

A přesto se na to začněme pomalu připravovat, protože k něčemu takovému u nás dřív nebo později určitě časem dojde. Proč si to myslím? Protože takové referendum se bude konat už za dva dny 3. března v baště bankovního tajemství a kapitálu. Považte, ve Švýcarsku.

Manažeři tamních podniků brali tak vysoké platy a tak vysoké odstupné (i za řízení podniků, které přivedli ke krachu), že to jinak svobodomyslným občanům Švýcarska přestalo být jedno. Už před sedmi lety začal politik a podnikatel Thomas Minder sbírat podpisy za referendum o tom, zda se mají a zda je třeba kontrolovat platy manažerů. V roce 2008 shromáždil 100 000 podpisů potřebných k vyhlášení referenda. A trvalo ještě dalších pět let, než bylo referendum vyhlášeno.

Proběhne, jak řečeno, už tuhle neděli. A na jeho výsledek asi nejsou zvědaví jenom Švýcaři sami, ale nejspíš celá Evropa. Jestliže občané alpské republiky rozhodnou, že je  opravdu třeba platy manažerů regulovat, pak má následovat referendum, ve kterém Švýcaři rozhodnou, zda může ředitel firmy brát dvanácti či dvacetinásobek nejnižšího platu ve své firmě.

Předpokládám, že Švýcaři, které nám mnozí zdejší politici dávají v lecčems za vzor, nám budou vzorem i tentokrát a podobného referenda se brzy dočkáme i v české kotlině. Ale pozor: ani ve Švýcarsku to nebyla iniciativa vlády! Byla to nápad jednotlivce, takže si to budeme muset i u nás odpracovat.

Myslím, že by bylo dobré nečekat na to, jak to ve Švýcarsku dopadne a pustit se rovnou do práce – do sbírání podpisů. Než to dáme dohromady, budou platy „našich“ manažerů stonásobné.

A protože nejsem Švýcar, ale Čech, navrhuji pro manažery tuzemské provenience maximálně pětinásobek nejnižšího platu ve firmě. Už se těším, jak se ty nejnižší platy rychle zvednou.