Hořící pochodně Tibeťanů se šíří dál

Vlna sebevražd Tibeťanů pokračuje. Za necelý rok se jich upálilo už patnáct, poslední obětí se navíc stal „živý Buddha“, čtyřicetiletý láma z kláštera Nyanmo v provincii Čching-chaj. Tibetští duchovní, muži i ženy volí tento extrémní způsob na protest proti pokračujícímu čínskému útlaku. Podle Pekingu ale za vším stojí „skrytý terorista“ dalajláma.

Tibeťané už ale nevidí jinou možnost, jak upoutat mezinárodní pozornost k tomu, co se v jejich zemi děje. Proto se především buddhističtí mniši uchylují k tak zoufalým činům, zapalují se a jako živé pochodně vzkazují světu: "Dále už prostě nemůžeme.“ Západ totiž na tibetskou otázku jaksi pozapomněl a ochranu lidských práv v Číně vyměnil za ekonomické zájmy. V době hospodářské a finanční krize tak setkání s dalajlámou riskuje z evropských představitelů málokdo.

Čínské úřady nejen že odmítají jakékoliv ústupky při vyjednávání s vyslanci dalajlámy, a jeho samého i nadále označují za separatistu a příčinu všeho zla v himálajském regionu, ale pokračují v likvidaci tibetské kultury a náboženských tradic. Samotné mnichy pak houfně posílají na převýchovu. „Patriotické učení“ má přitom jediný cíl, potupit samotné duchovní a přimět je k popření jejich učení i historie Tibetu. Funkcionáři je navíc nutí pošlapat obrazy se 14. Dalajlámou, který se v roce 1959 zachránil útěkem do sousední Indie a v exilu v Dharamsale žije dodnes. Násilím se ho snaží dostat ze srdcí i mysli Tibeťanů.

V této souvislosti si vybavuji, jak se mi jeden z mnichů postávající v temné místnosti v bývalém sídle dalajlámy ve Lhase v paláci Potala se slzami v očích svěřil, že nejvyššího duchovního miluje a navždy bude milovat. Stáli jsme spolu v rohu, v místě, které nezabírala jedna ze všudypřítomných kamer, a hlídkující policista se právě na chvilku vzdálil. Mniši jsou zároveň přesvědčováni, aby se vzdali roucha, úřady jim za to slibují finanční odměnu. A kdo převýchovu odmítne, je rovnou z kláštera vykázán. Jednotlivé tibetské kláštery jsou pak nepřetržitě pod dozorem bezpečnostních sil. Řada z nich se proto rozhodne upálit, přestože sebevražda je proti buddhistickému učení a každý Tibeťan tím snižuje své vyhlídky po převtělení. 

Tibeťané se však stávají živými pochodněmi ne proto, aby zemřeli, ale aby upozornili na daný problém, jde tedy o formu protestu politického. Zástupci exilové vlády také proto jejich činy neodsuzují, i když je označují za tragédii a za zemřelé se modlí. Vina ale podle nich jednoznačně leží na straně čínských úřadů. 

I Čína přitom dalajlámu vyzývá, aby pokusy o upálení zastavil. Zároveň však zahájila propagandistickou kampaň, kdy se snaží buddhistické mnichy i zdiskreditovat. Výjimkou tak nejsou zprávy čínských médií o objevech údajných pornografických nahrávek či ukrývaných zbraních v klášterech. Dva Tibeťany, kteří se pokusili upálit v prefektuře A-pa v provincii S´-čuan minulý týden, pak čínská média rovnou označila za zloděje snažící se tímto způsobem očistit od hříchů. Informace o osudu duchovních, kteří pokus o sebevraždu přežijí, však mlčí. Stejně jako o tom, že je policisté po uhašení tloukli. 

Velkou pozornost v uplynulých týdnech vyvolal i případ upálení mladé ženy, ale také dalších mnichů, kteří se polili hořlavinou a zapálili v provincii S´-čuan. Upozorňují tak na bezpráví i mimo samotnou tibetskou autonomní oblast, tedy v regionu celého Velkého Tibetu, kam se před třemi lety také přenesly protičínské protesty ze Lhasy. A konkrétně v prefektuře A-pa, kde se všichni tito mladí muži a žena (některým nebylo ani 18 let) pokusili upálit, je zásah policejních sil nejtvrdší. 

V tamním klášteře Kirti přitom ještě vloni v březnu žilo na 2500 mnichů, nyní jich je ovšem jen asi 600, ostatní buď byli posláni na převýchovu, nebo jsou ve vězení. Není tedy divu, že se vlna živých pochodní šíří i do dalších oblastí, láma z provincie Čching-chaj se dokonce nejprve polil kerosinem a zároveň se ho i napil. Pro jistotu. Výsledkem byla exploze, které jeho tělo doslova roztrhala. Stovky rozhněvaných Tibeťanů následně přinutily policisty, aby jim ostatky váženého mnicha vydali. Tragédie tohoto unikátního národa tím ale zdaleka nekončí.