Bude revolta polských voličů pokračovat?

Polské prezidentské volby vstupují do velkého finále, ve kterém se utká úřadující Bronisław Komorowski s kandidátem opozičního Práva a spravedlnost, Andrzejem Dudou. Šance jsou vyrovnané a výsledek bude těsný.

Když na začátku prosince Právo a spravedlnost, hlavní polská opoziční strana, představila Andrzeje Dudu jako svého prezidentského kandidáta, celé Polsko se ptalo: "a ten Duda je kdo?“ Někteří si mysleli, že agentury popletly křestní jméno. Donald Tusk se v rozhovoru, který poskytl při svém odchodu do bruselského křesla předsedy Evropské rady, přiznal, že si vzpomněl na jiného Dudu. Konkrétně na Piotra Dudu, předsedu odborového svazu Solidarita.

obrázek
Zdroj: ČT24

Andrzej Duda, právník z Krakova, byl až do prosince loňského roku nevýrazným druhořadým politikem. Působil na ministerstvu vnitra i v kanceláři prezidenta Lecha Kaczyńského, od roku 2011 byl poslancem a před rokem uspěl při volbách do Evropského parlamentu. Kolem jeho kandidatury se objevila řada spekulací. Někteří tvrdili, že Právo a spravedlnost hledá novou tvář, která by se dokázala distancovat od společnost polarizujícího předsedy Jarosława Kaczyńského. Jiní byli přesvědčení, že právě předseda Kaczyński se bál další porážky, která by podlomila jeho pozici před podzimními parlamentními volbami, a proto poslal do riskantního souboje nezkušeného a na prezidentský post poměrně mladého (43 let) politika. Jeho prohra by Kaczyńského tolik nepoškodila.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ještě v lednu se zdálo, že úřadující prezident Komorowski má vítězství v kapse. Během plnění svého mandátu ho – na rozdíl od jeho mateřské strany, Občanské platformy – nezastihla žádná velká aféra. Nepronikal do médií kontroverzními výroky. Do běžné politiky se snažil vstupovat tak, aby vypadal jako faktor uklidňující a stabilizující. Vláda Platformy pro něj byla partnerem, nikoli konkurentem. Komorowski dokonce i ke kampani přistoupil jako jasný vítěz. S volebním heslem "Vyber si shodu a bezpečnost“ nevěnoval kampani zdaleka takovou energii, jako jeho hlavní konkurent. Duda agilně jezdil po Polsku a rychle se dostal do všeobecné známosti. V prvním kole úřadujícího prezidenta o necelé procento porazil, když získal 34,7 % hlasů.

Dva týdny horké kampaně
Komorowski se vyhýbal předvolební diskuzi s ostatními kandidáty. Tvrdil, že takový souboj by nebyl fair, neboť všichni konkurenti by útočili právě na něj, jakožto úřadující hlavu státu. K debatám svolil až před druhým kolem.

obrázek
Zdroj: ČT24

Soutěž se strhla především o mladé voliče, kteří v prvním kole do velké míry podporovali Pawła Kukize, jenž v prvním kole skončil s necelými 21 % na třetí příčce. Je ale třeba říci, že Kukiz byl výrazným kandidátem s jediným vyprofilovaným tématem – jednomandátovými volebními okrsky ve volbách do sejmu. Myšlenka vycházející z britského vzoru byla prezentována jako všelék proti oportunistické partajní politice. Kukiz s tímto úzkým programem útočil na celý stranický establishment. Řekl bych, že marketingově šlo o chytrou strategii, ale téma bylo zástupné. Masy protestních voličů hledaly politickou alternativu proti okoukaným tvářím. Kukiz sehrál stejnou roli jako extravagantní Janusz Palikot v parlamentních volbách v roce 2011. Teď je otázkou, zda se Kukizovi voliči přikloní ke Komorowskému, k Dudovi nebo zda k volbám jednoduše nepůjdou.

Komorowski zdvihnul rukavici hozenou nespokojenými hned další ráno po prohraném prvním kole. Navrhnul referendum o jednomandátových volebních okrscích. Narychlo zaranžované gesto vypadalo jako akt ryzího vystrašeného zoufalství. Komorowski voličům, kteří už měli dost politického oportunismu, odpověděl politickým oportunismem. Co udělal, bylo v ten okamžik druhořadé, podstatným sdělením bylo, jako to udělal.

Jako protřelý politik Komorowski zvládl televizní debaty. Andrzej Duda je pro něj ale přesto těžkým oponentem. Občanská platforma nemůže tak snadno strašit své unavené voliče z návratu Kaczyńského, dle kterého jsou nepřátelé Polska všude kolem. Duda je politik z jiného těsta a v kampani se drží od Kaczyńského stranou. Volební účast byla v prvním kole o 6 % slabší, což hraje do karet právě Právu a spravedlnost, jež má stabilní elektorát. Naopak Komorowski dostal o téměř dva milióny hlasů méně než v prvním kole v roce 2010. Zda tyto hlasy znovu najde, bude jasné v pondělí ráno. Dle průzkumů jsou šance obou kandidátů vyrovnané.

Vydáno pod