Ve Lvově krev neteče, opozice má podporu

Během úterý se situace na Ukrajině opět značně vyostřila. Spouštěcím impulsem byl fakt, že parlament neprojednal změny ústavy, které měly omezit pravomoci prezidenta. Prvotní střety v okolí parlamentu přerostly v konflikt, ve kterém zemřelo na obou stranách přes dvacet lidí. Protestující se nakonec z Majdanu nepodařilo vytlačit, pak se situace víceméně uklidnila. V průběhu středy k žádným střetům nedošlo, večer opozice a prezident vyjednali příměří. Ukrajina nicméně není pouze Kyjev a situace je napjatá i v regionech. Především pak na západě Ukrajiny, ve Lvově.

Známky něčeho nestandardního nejsou ale ve Lvově až tak viditelné. Město dlouhodobě funguje normálně a současná výjimečná situace se projevuje mnohdy v detailech. Mezi ně patří zvýšená přítomnost symbolů Evropské unie ve městě, které se objevují na různých budovách, uvnitř univerzity a univerzitních kolejích nebo na dopravních prostředcích. Cosi napovídá i velký plakát s nápisem „Svobodné město svobodných lidí“, který visí na lvovské radnici. Na několika místech jsou také vidět fotografie z Kyjeva a portréty dříve zemřelých – především lvovského rodáka Jurije Verbyckého. Donedávna stály barikády okolo budovy místní oblastní samosprávy, které byly, jakožto součást kompromisu s vládou, odstraněny výměnou za amnestii zadržených protestujících.

Demonstrace v centru Lvova
Zdroj: Roman Baluk/ČTK/AP

Hlavním dějištěm lvovského Euromajdanu je ale část prospektu Svobody – hlavní třídy v centru města – u pomníku básníka Tarase Ševčenka, kde stojí pódium a několik stanů. Celkově však byla až do středy účast lidí na lvovském Euromajdanu, stejně jako v okolí oblastní samosprávy, nízká. Situace se ale změnila po úterních střetech v Kyjevě. Bylo obsazeno několik administrativních budov včetně (opět) oblastní samosprávy, budovy ministerstva vnitra, prokuratury, budovy SBU (civilní kontrarozvědky) nebo městské milice. Druhý den vypadal obrázek všude takřka stejně. Sem tam pár přihlížejících nebo větší srocení, rozbitá okna, vchody hlídané „dobyvateli“ a v některých místech stopy po požáru. Před budovou milice se dokonce objevila barikáda z ohořelých automobilů.

Zároveň byly zablokovány areály silových složek, v jednom dokonce vzplál sklad s municí. Počet lidí před pódiem u Ševčenkova pomníku mnohonásobně převýšil standard předchozích dní a na místní univerzitě vyhlásili stávku. Moc má momentálně pevně v rukou opoziční „národní rada“, která byla zformována již dříve a která se distancovala od centrální vlády. Ze Lvova zároveň vyráží velké množství dobrovolníků na pomoc Kyjevu.

Nepokoje v centru Lvova
Zdroj: ČTK/AP/Pavlo Palamarchuk

Nálady ve městě jsou naprosto jednoznačné. Když ve středu kolem poledne pochodoval Lyčakovskou ulicí dav, který šel za skandování tradičních hesel jako například „Sláva Ukrajině – hrdinům sláva“ a zpěvu ukrajinské hymny blokovat jednu z vojenských budov, byl nadšeně zdraven okolostojícími i projíždějícími auty. Celkově je situace ve městě stabilní a je velmi nepravděpodobné, že by mělo dojít k nějakým závažnějším střetům podobným těm v Kyjevě.