„Politických vězňů na Kubě je ještě mnoho,“ říká Sonia Garro

Do České republiky přiletěla kubánská politická vězeňkyně Sonia Garro, jedna z členek Dam v bílém. Dámy v bílém je sdružení kubánských žen, které usiluje o propuštění všech politických vězňů na Kubě. Členky se pravidelně setkávají a bíle oblečené s bílými květy upozorňují na to, co se děje v jejich zemi. Přestože někteří političtí vězni byli na Kubě propuštěni, řada z nich ve vězení zůstává, dodává Garro. V Praze se Sonia Garro zúčastní průvodu s bílými deštníky, který má upozornit na porušování lidských práv na Kubě. Disidentka byla ve středu hostem pořadu Události, komentáře na ČT24.

Proč jste byla ve vězení? Jak dlouho, kdy vás pustili?
Byla jsem ve vězení 2 roky, 9 měsíců a 20 dní. Nespravedlivě mě obvinili z atentátů a z občanských nepokojů.
 
Teď už jste na svobodě, připomínáte lidská práva na Kubě. Mají „bílé dámy“ ještě dnes smysl? V čem?
Samozřejmě ano. Hnutí Dámy v bílém bylo vytvořeno, aby bojovalo za osvobození politických vězňů a za lidská práva. Organizovaly jsme pochody na Kubě za osvobození vězňů a mnoho jich díky tomu bylo opravdu propuštěno.

Kubánská disidentka Sonia Garro
Zdroj: ČT24


Je potřeba bojovat ještě za další? Je to stále namístě? Vaši muži byli propuštěni.

Je třeba bojovat stále dál, protože nás zajímají všichni političtí vězni. Stále tam ještě máme politické vězně. Podmínky ve vězeních jsou špatné. Tito političtí vězni byli uvrženi do vězení bez důvodu. Podmínky, ve kterých žijí, jsou opravdu velmi špatné, není tam ani dost vody.
 
Proč vlastně Dámy v bílém, jak to vzniklo?
Oblékáme se do bílého od začátku, protože bílá barva znamená čistotu, znamená mír, znamená všechno dobré, co žádáme a co žádáme i od Boha, protože chodíme na mše a modlíme se. A chodíme oblečené do bílého právě proto, protože bílá je barva míru.

Dámy v bílém (šp. Damas de blanco) jsou představitelkami opozičního hnutí na Kubě. Jedná se o organizaci manželek, matek a sester některých bývalých kubánských politických vězňů. Všech 75 mužů, za jejichž propuštění ženy původně bojovaly, je už na svobodě. Hnutí, které v roce 2005 od Evropského parlamentu obdrželo Sacharovovu cenu za svobodu myšlení, ale dál pokračuje v kampani za propuštění všech kubánských politických vězňů.


Je na Kubě patrné nějaké uvolňování poté, co se, alespoň to tak vypadá, zlepšují vztahy mezi kubánským a americkým prezidentem?

Byli osvobozeni někteří političtí vězni. Bylo jich osvobozeno nebo propuštěno velmi málo. Je jich tam pořád ještě spousta ve vězení a fakt je, že občas někoho propustí, ale další zase uvězní.
 
Kolik lidí je z politických důvodů ve vězení na Kubě? Jsou takové informace k dispozici?
Nemám konkrétní čísla. Nemám tyto informace, sama jsem byla ve vězení.

Jakou máte podporu mezi Kubánci? Jak se na vás dívají?

Jsou dva různé názory. Je spousta lidí, kteří nás podporují, kteří nám za zády policie vyjadřují podporu a říkají: Děláte dobře. A pak jsou ještě lidé, ale těch je méně, kteří nás nenávidí, ale je to nenávist vynucená, protože vláda všechny přesvědčuje, aby se vyjadřovali proti nám. Vydírají je, aby to dělali.

 Mění se během času Dámy v bílém?
Ano, dříve, než jsem byla ve vězení, nás nebylo tolik. Když jsem vyšla z vězení, tak jsem viděla, že je nás mnohem víc. V celé zemi je mnohem víc Dam v bílém.

Události, komentáře s kubánskou vězeňkyní Soniou Garro (zdroj: ČT24)