Draci letí z české kuchyně do světa

Nová série oblíbeného dětského pořadu Draci v hrnci bude věnována národním kuchyním. Skvělými parťáky dětského diváka zůstávají i nadále Oskar a jeho ségra, kteří během každého dílu připravují jídlo podle jednoduchého receptu. V nové sérii se ale vydají z české kuchyně „do světa“. A na rozdíl od předchozí řady si v každém díle osvojí také několik základních „fíglů“, postupů či triků, které usnadňují vaření a zdokonalují kuchařské dovednosti.

„Dětský divák si nejenže rozšíří povědomí o méně známých či exotických plodinách, ale ještě se díky vstupům sourozenecké dvojice během vaření vzdělá geograficky. Hravou formou se dozví mnoho informací a zajímavostí o dané zemi,“ říká Jana Strýčková, dramaturgyně pořadu.

Jednotlivé reportáže přinesou nejen informace o jednotlivých ingrediencích používaných v daném receptu, ale i o kulturních odlišnostech té které země (např. v Thajsku nikdo nejí sám, stolovníci si pokrmy nabírají ze společné mísy rukama, ve Francii je přímo nepřípustné jíst o samotě, jižní národy  se u jídla neobejdou bez chleba, ale bez příboru si poradí lehce!, atd.).

„Rozšíří se portfolio jednotlivých receptů a díky tomu i možnost seznámit dětského diváka s novými kuchařskými postupy a způsoby stravování. V nových rubrikách se zaměříme na zdokonalení kuchařských dovedností (např. jak poznáme, že je těsto dobře zpracované – když se nelepí na ruce ani na vál, jak snáze díky kousku hadice oloupeme česnek, atd.). I v nové sérii budeme nenásilně, hravě a adekvátně věku přibližovat informace o zdravém stravování, šetrné úpravě potravin a podobně,“ dodává Strýčková.

Které recepty mají u dětí největší úspěch? Sladké? Zdravé? Masité? Slané?

„Nedá se to zobecnit. Děti mají rády recepty, o kterých moc neví, které jsou pro ně tajemstvím. A protože přirozená dětská vlastnost je zvídavost, jdeme na to cestou lákadla – nevíš, co je kuskus? Chceš ho zkusit? Třeba s ořechy? Tady je recept…“

Jana Strýčková a Kamila Teslíková
Zdroj: ČT Ostrava/Rostislav Šimek

V prodeji je i kniha Draci v hrnci. Není to ale jen kuchařka. I když obsahuje recepty, které se v pořadu vyskytují, základem jsou zajímavé informace, které se diváci během pořadu dozvědí (zajímavosti o potravinách, o jejich historii, o stolování apod.). Pořad Draci v hrnci je založený na animaci a knížka je koncipována stejně – málo textu a hodně obrázků. Je to v podstatě komiks, ve kterém hraje Oskar, Míša, draci i slepice. A kde se dá koupit? Na internetové prodejně České televize anebo u dobrých knihkupců.